Alkoholitootjad üritavad palehigis tellimusi täita

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Livikos käib napside tootmine täisvõimsusel, palgatud on ka lisatööjõudu.
Livikos käib napside tootmine täisvõimsusel, palgatud on ka lisatööjõudu. Foto: Liis Treimann

Aasta lõpp on alkoholitööstuses tänavu tavalisest kiirem, sest täita tuleb ka nende klientide tellimusi, kes jooke enne aktsiisitõusu mitmeks kuuks ette varuvad.



«Tehas töötab täisvõimsusel, oleme valmis vajadusel ka vahetusi juurde panema,» ütles Altia Eesti juhatuse esimees Ivar Aus. Ta lisas, et see oleks ju hea, kui tootmine ei käiks tuleva aasta arvel, mille esimesed kolm-neli kuud tõotavad tulla väga vaiksed.



Ausi hinnangul moodustab Altia aastalõpu toodangust nn ettemüük 50 protsenti. Pühad kasvatavad detsembri müüki novembriga võrreldes tavaliselt niigi ligikaudu 30 protsenti.



Varud neljaks kuuks


Aktsiisitõusu hirmus ostavad aga paljud kliendid praegu valmis kuni nelja kuu varud, mis võimaldab neil uuel aastal saavutada konkurentsieelise märjukest teistest odavamalt müües või siis kasvatada tublisti oma kasumit.



Varusid soetada saavad need, kel piisavalt vaba raha ja suuremad laopinnad. Aus ütles, et tootjad omalt poolt sellist varumist kuidagi ei soodusta – allahindlusi ei tehta ja krediidilimiite ei suurendata. Põhiliselt soetavad mitme kuu tagavarad sadamapiirkonna kauplused, kus ostjate põhiosa moodustavad turistid.



Liviko juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul kasvab enne aktsiisitõusu alkoholi müük märkimisväärselt, sest varusid soetavad nii kaupmehed kui ka tavalised inimesed.


Maksude osakaal viina hinnas on tema hinnangul juba niigi kõrge ja uus aktsiisitõus 1. jaanuaril lisab pooleliitrisele viinapudelile veel viis kuni seitse krooni. Selle raha nimel tasub juba pingutada.



Liviko tootmine käib praegu kasvanud tellimuste alusel ja tehas töötab suurema võimsusega. Et mitte jänni jääda, on palgatud ka lisajõudu Balbiinost, mis kuulub Livikoga samasse kontserni.



Kuna jooke nii palju ette ostetakse, väheneb uue aasta algul alkoholi tootmine tunduvalt ja pole välistatud, et ettevõtted peavad siis osa inimesi sundpuhkusele saatma.



Hinnahüpetega harjunud


«Alkoholitööstus on juba selliste suurte hüpetega harjunud, sest meie poliitikutele ei maksa midagi ka kaks korda aastas aktsiisi tõsta. Samas on see tootjaile väga suureks probleemiks, sest kurnab nii ettevõtet tervikuna kui selle töötajaid,» nentis Kalvi.



Lisaks kummitab tootjaid aktsiisitõusu korral salaalkoholi oht, millest on juba esimesi tõsiseid märke, eriti Lõuna-Eestis.



«Meie inimeste sissetuleku ja alkoholi hinna suhe on üks kõrgemaid Euroopas, mis tähendab, et inimeste valmisolek osta odavamat kraami ja mõningate ärimeeste huvi selle arvel rikastuda on märkimisväärne,» lisas Liviko juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles