Ericssoni uus juht lubab edumaad hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatselt Ericssoni juhi kohale asuv Hans Vestberg.
Peatselt Ericssoni juhi kohale asuv Hans Vestberg. Foto: Scanpix Sweden

Ericsson, kes on maailma suurim mobiilvõrgu süsteemide tootja, loodab tänu eesrindlikule tehnoloogiale edumaa konkurentide eest säilitada ega karda uut tegijat, Hiina firmat Huawei Technologies.


Hans Vestberg, kes peatselt Ericssoni tüüri juurde asub, ütles Financial Timesile, et nende kasvutempo saab lähiaastatel kindlasti rivaalidest kiirem olema.

Nagu kõigil Euroopa konkurentidel, on ka Ericssoni müüginumbrid majanduslanguse olukorras kokku tõmbunud, kuna nii lääne kui arenevate turgude mobiilioperaatorid on kapitalikulutusi kärpinud.

Prantsuse-Ameerika firma Alcatel-Lucent on prognoosinud, et tava- ja mobiiltelefonide võrgusüsteemide müük langeb tänavu mulluse, ligikaudu 100 miljardi dollariga võrreldes 8- 12 protsenti.

Ericssoni võrgusüsteemide kasumid langesid kolmandas kvartalis möödunud aastaga võrreldes 8 protsenti. Grupi käive tervikuna kukkus 6 protsenti.

Seda, et võrgusüsteemide müük 2010. aastal tänavusega võrreldes tõusta võiks, Vestberg väita ei julgenud. Küll aga usub ta, et telekomidel on tervikuna kasvuperspektiivi. «Me kasvame kindlasti ülejäänud turust kiiremini,» oli ta ühtlasi veendunud.

Vestberg ennustab, et mobiilikasutajate arv tõuseb järgmise kahe aastaga 4,5 miljardilt 7 miljardi peale.
Globaalses mastaabis on mobiilside süsteemide tootmise osas juhtpositsioonil Ericsson ja Nokia Siemens Networks. Kolmandaks tõusis möödunud aastal aga Huawei.

Vestberg ei soovinud hakata vaidlema selle üle, kas Hiina firma ausaid konkurentsireegleid järgib või mitte.

Huawei väidab, et Hiina valitsus neid doteerinud ei ole. Grupi andmetel on Hiina Arengupank neile eraldanud 30 miljardi dollari väärtuses krediiti, mida kliendid neilt seadmete ostmiseks kasutada saavad.

Ericssonil oli septembri lõpu seisuga tarnijapoolseteks finantseeringuteks kõrvale pandud 3,87 miljardit dollarit. Toetussummad, mida Rootsi valitsuse ekspordiamet Ericssonile eraldab, avaldamisele ei kuulu.
Huawei on hakanud konkureerima Ericssoniga ka väljaspool Aasiat. Novembris müüs Huawei mobiilsidesüsteeme Norra telekommunikatsioonifirmale Telenor. Varem varustasid Telenori Nokia Siemens Networks ja Ericsson.

Mõnede analüütikute hinnangul võib võrgusüsteemide sektoris oodata ettevõtete liitumisi, kuna kahjumites on nii Alcatel-Lucent kui Nokia Siemens Networks.
Vestberg ei välistanud võimalust mõni pakkumine vastu võtta.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles