Jüri Mõis: mulle on tekitatud oluline turvarisk

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis.
Jüri Mõis. Foto: Peeter Langovits.

Ettevõtja Jüri Mõis, kelle nimi käis täna Äripäevas avaldatud III samba pensionivara edetabelist läbi, esitas selle kohta andmekaitse inspektsioonile kaebuse.


«Kui ma hommikul lehe lahti lõin, helistasin kohe panka ja küsisin, et mis jama see on. Pangast öeldi mulle, et nemad ei tea midagi,» ütles Mõis E24'le.



Tema hinnangul on aga just Swedbank kui tema pensioniandmete haldaja rikkunud otseselt seadust, kuna on lubanud talle kui kliendile andmed salajas hoida.



«See on ikka uskumatu lugu. Alguses kaotavad raha ära ja siis satuvad andmed veel lehte ka,» viitas ettevõtja viimase aja tootlustele.



Mõisa sõnul on pensioniandmete lekkimisega talle tekitatud oluline turvarisk, mille tõttu kannab ta otsest kahju. Kuidas peaks pank talle kahju korvama, ei osanud Mõis täpselt öelda.



«Ma leian, et nad peavad selle kahju korvama. Ma ei oska öelda kuidas. Äkki tahavad nad oma raha eest mu majale kõrge aia ette ehitada,» viitas ettevõtja veelkord andmete avaldamisega seotud turvariskile.



Hetkel jääb Jüri Mõis ootama andmekaitse inspektsiooni seisukohavõttu. Kas asi võiks ka kohtusse jõuda, vastas Mõis, et kohtuskäik on ratsionaalsuse seisukohast viimane samm.



«Ma pole kunagi isegi riigiorganite peale kaevanud,» ütles Mõis. Täna andmekaitsele saadetud e-mail oli tema kinnitusel esimene taoline.

Äripäeva andmetel asus Jüri Mõis pensionikogujate edetabelis kolmandal kohal, vara väärtusega ligi 8 miljonit krooni.

Swedbank teatas E24'le, et Äripäevas ilmunud loos on avaldatud pensioni III samba klientide andmed, mis ei ole avalikud.

«On kahetsusväärne, et antud andmed on avalikuks saanud. Kinnitame, et Swedbank pole III sambasse investeerijate nimekirja välja andnud ning me teeme kõik endast oleneva, et selgitada välja konfidentsiaalsete andmete lekke meediasse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles