Pensionisäästude andmed võisid lekkida EVK vea tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tex Vertmann.
Tex Vertmann. Foto: Peeter Langovits.

Reedeses Äripäevas ilmunud andmed pensioni kolmandasse sambasse eraisikute poolt tehtud investeeringute kohta on ilmselt saadud Eesti Väärtpaberikeskuse (EVK) internetipõhise päringusüsteemi vea tõttu.


«Oleme tuvastanud, et infosüsteemi e-Register kõik juurdepääsupiirangud ei toiminud seoses süsteemi hiljutiste uuendustega korrektselt. On võimalik, et andmed on saadud seda viga ära kasutades,» ütles EVK kommunikatsioonijuht Tex Vertmann.



Reede varahommikul oli Vertmann andmete pärinemise EVKst välistanud.



Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel ütles, et ajaleht sai info EVK kodulehelt avalike andmetena. Need olid kättesaadavad kõigile 20-kroonise teenustasu eest, selgitas ta.



Praeguseks on EVK süsteem Vertmanni sõnul välistele kasutajatele suletud ja toimub vigade kõrvaldamine.



«Suhtume pensioni- ja väärtpaberikontode registripidamise konfidentsiaalsusesse täie rangusega,» sõnas ta.



«EVK ise ei ole kõnealuseid andmeid avalikustanud. Samuti ei pea me õigeks konkreetsete investorite pensioniinvesteeringute andmete avaldamist, välja arvatud juhul, kui selleks on saadud nende isikute nõusolek.



Uurime omalt poolt käesolevate andmete avaldamise juhtumit põhjalikult,» ütles Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Julia Segerkrantz.



Ajaleht Äripäev avaldas reedel nimekirja kolmandasse pensionisambasse enim raha kogunud eraisikutest, tuues välja iga inimese investeeringu täpse suuruse.



Äripäev on teiste hulgas avaldanud SEB fondivalitsemisfirma ASi SEB Varahaldus juhatuse liikme Sven Kunsingu investeeringu suuruse kolmandasse sambasse.



«Fondiomanike nimekirjad ei peaks olema avalikud. Me üritame aru saada, kust see info pärit on ja kui siin on seadusi või lepinguid rikutud, loomulikult astume samme oma investorite õiguste kaitseks,» sõnas Kunsing.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles