Kaupmehed peibutavad ostjaid poodi odava viinahinnaga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Odav viin on üks neist peibutistest, millega kauplused raskel ajal ostjaid meelitavad. Pooleliitrise pudeli hind kõigub poelettidel kümmekond krooni, vahel rohkemgi.



Kaubakettide turundusjuhid teavad rääkida, et tegelikult ostetakse praegu varasemast rohkem, aga odavamaid kaupu. Nn kampaaniatoodete müük kasvab kaks kuni kolm korda, see kehtib ka alkoholi kohta.



Piima, hakkliha ja kohvi kõrval ongi just viin üks kaupu, millega ostjaid konkurentidelt ära saab tõmmata. Liviko turundusjuhi Ragnar Kitse sõnul läheb üha enam kaubaks madalama hinnaklassi viin, mille osakaal kogu viinamüügis küünib juba 70–80 protsendini.



Rimi turundusjuhi Evelin Mägioja sõnul otsest hinnasõda viina osas veel ei ole, kuid konkurentsist tingituna kõigub hind üsna tublisti. Praegu maksab Rimis ja Säästumarketis poeketi enda tellimusel Eestis valmistatud viina Beloff pooleliitrine pudel 59,90, kuid see on maksnud ka 55,90 krooni.



Prisma Peremarketi turundusjuht Kardi Lainas ütles, et kõige soodsam pooleliitrine viin maksab nende poodides 56,90. Kaubanduslikud juurdehindlused on vähenenud pidevalt ja seda mitte ainult viina, vaid ka kõikide teiste toodete puhul, selgitas ta.



Veelgi soodsamalt saab viinapudeli kätte Maximast, kus selle eest tuleb välja käia 55.50. Selveris maksis odavaima pooleliitrise Valge Viina pudel eile tootmisdirektor Andres Heinveri sõnul koguni 43.50.



Kui arvestada, et maksud moodustavad pooleliitrise viinapudeli hinnast ligi 50 krooni, maksab vähemalt Selver märjukesele omast taskust peale. Aktsiisimaksu tuleb poole liitri viina eest tasuda 40,4 krooni, lisandub 20 protsendi suurune käibemaks.



Liviko väljamüügihind on ettevõtte juhtide kinnitust mööda püsinud viimastel kuudel enam-vähem samal tasemel. Hinnatõusu on oodata uuel aastal, mil alkoholiaktsiis tõuseb kümnendiku võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles