BP Alaska naftalekke tõttu taas luubi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
British Petroleumi (BP) logo.
British Petroleumi (BP) logo. Foto: AP / Scanpix

Briti naftafirma BP teatas järjekordsest lekkest Alaskas. Kuna torud samal naftaväljal juba 2006. aastal tugevasti roostetasid ja lekkisid, võib sellest firmale paksu pahandust tulla.


Kuigi lekke täpne põhjus pole veel teada ning avaldatud pole ka selle ulatust, on BP siiski teatanud, et katki on läinud Põhja-Ameerika suurima naftamaardla Prudhoe Bayga seotud juhe.

Samuti teatas firma, et tõenäoliselt mõjutab leke ka tootmist. Tavaliselt pumbatakse Prudhoe Bays 400 000 barrelit naftat päevas.

«Me oleme ühendanud jõud Alaska keskkonnakaitse osakonna ja USA keskkonnakaitse agentuuriga ning üritame lekke kiiremas korras sulgeda ning puhastustöödega alustada,» ütles BP pressiesindaja Steve Rinehart.

«Leke on üsna aeglane ja reostusala hetkel ei laiene.»
USA ametivõimud ei ole leket veel kommenteerinud.
Regulaatorid on Prudhoe Bayl silma peal hoidnud alates 2006. aastast, mil selgus, et sealsed naftajuhtmed on vägagi roostetanud. Tookord pandi kogu maardla korraks kinni, kuna BP pidi võimuesindajate korraldusel roostetanud torud välja vahetama.

BP olukord USAs on pingeline.
Kuna nende operatsioonid üle kogu maa on põhjustanud mitmeid probleeme alates leketest kuni Texase naftatöötlemistehase plahvatuseni, millele lisanduvad energiakaubanduse vallas toime pandud pettused, kannavad nad alates aastast 2007 kolmeaastast tingimisi karistust ning on pidanud juba maksma 380 miljoni dollari väärtuses erinevaid trahve.

Oktoobris teatas USA valitsus, et neli aastat pärast Texas City naftatöötlemistehases toimunud plahvatust, mille läbi suri 15 ja sai haavata 170 inimest, on BP turvasüsteem ikka veel puudulik. Seetõttu on firmat juba praegu ähvardamas uued trahvid kogusummas 87,4 miljonit dollarit.

USA töötervishoiu ja -ohutuse ameti aseesimees Jordan Barab ütles, et kuigi lord Browne pärast plahvatust BP juhi kohalt tagandati, on firma ka Tony Haywardi juhtimise all jätkuvalt USAs kehtivaid turvanõudeid rikkunud.

BP väidab, et tehases enam probleeme ei ole ning kõik pidavat vastama eeskirjadele. Ühtlasi on nad endale määratud trahvisumma vaidlustanud.

Tõsiasi, et BP-l ka Haywardi ajal leke tekkis, peaks juhtima investorite tähelepanu sellele, et firma siseprobleemid lord Browne'i tagandamisega sugugi ei lõppenud - nagu loodeti.

BP USA operatsioonid jäävad luubi alla vähemalt tulevaks aastaks, sest Texase plahvatuse uurimiseks kaks aastat kulutanud USA keemiaohutuse amet avaldab varsti oma järjekordse raporti.
Nimelt olid nad 2008. veebruaris sunnitud uute uurimistega alustama, kuna surmajuhtumid naftatehases ei lõppenud.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles