Majandussurutis jagab firmad kaheks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu börsifirmad suure kasumiga hoobelda ei saa.
Tänavu börsifirmad suure kasumiga hoobelda ei saa. Foto: Graafika: Margit Randmäe

Masu ajal suudavad kõige paremini hakkama saada kommunaalteenuste osutajad ja telekommunikatsioonifirmad. Enim kannatavad tarbija rahakoti paksusest sõltuvad ettevõtted, näitavad börsifirmade kolmanda kvartali tulemused.

Tallinna Vesi ja Tallink olid ainsad Tallinna börsil noteeritud ettevõtted, kes kolmandas kvartalis aastatagusega võrreldes käivet kasvatada suutsid. Tallinkil lõppes siis küll neljas kvartal.

Kui Eesti Telekomi tulemused kannatasid LHV Panga analüütiku Kristo Oidermaa sõnul nõrkade jaeäri tulemuste mõjul, siis Tallinna Vesi suutis tänu madalamatele kuludele näidata ka kasumi kasvu.

Üllatavaks võib pidada ehitusvaldkonna ettevõtete tulemusi. Nii Merko Ehitus kui ka Nordecon on karmidele keskkonnatingimustele suutnud hästi vastu pidada, mõlema kolmanda kvartali kasum ulatus üle 40 miljoni krooni.

Analüütikute sõnul on ehitussektor kasumlik tänu minevikus sõlmitud lepingutele, mis langevate ehitushindade juures on taganud ka piisava kasumlikkuse. «Seetõttu tasuks vähemalt järgmise aasta Merko ja Nordeconi finantstulemuste osas ettevaatlik olla,» soovitas Oidermaa.

Olympic esikohal


Kõige rohkem kannatasid kolmandas kvartalis firmad, kelle käekäik sõltub otseselt klientide rahakotiraudade avanemisest, kuid kelle teenuste kasutamine ei ole möödapääsmatult vajalik.

Numbriliselt suurimasse, 203 miljoni krooni suurusesse kahjumisse jäi kolmandas kvartalis eelmisel aastal aktsionäre enam kui miljardikroonise kahjumiga üllatanud kinnisvarafirma Arco Vara.

Kolmandas kvartalis kajastas firma kolme ühisfirma müügist saadud kahjumi varade allahindlusena. Tehingu tulemusena hinnati 9 kuu lõpu seisuga kinnisvarainvesteeringud 134,4 miljoni krooni eest alla, kõigi kinnisvarade ümberhindlus oli –206,4 miljonit krooni.

Aasta üheksa kuu kokkuvõttes napsas Arcolt kahjumiedetabelis esikoha Olympic Entertainment Group, kes on aastataguse 103 miljoni kroonise kasumi asemel tänavu jäänud 441 miljoni krooniga miinuspoolele. Kolmanda kvartali kahjum oli seejuures 88 miljonit krooni.

Võlakoormaga kimpus Ekspress Grupp jäi eelmise aasta 12 miljoni kroonise kasumi asemel tänavu kolmandas kvartalis 67 miljoni krooniga miinusesse ning analüütikute sõnul jäid tulemused oodatust selgelt kehvemaks.

Swedbanki analüütik Risto Hunt tõdes, et prognoosidega kooskõlas oli vaid müügitulu, kõik muu oli oodatust kehvem. Firma käive kahanes mullu sama ajaga võrreldes 23 protsenti, kuid müüdud toodangu kulu vähenes samal ajal vaid 12,5 protsenti.

Ekspressil on lühiajalisi kohustusi 375 miljonit krooni ning pikaajalisi kohustusi ligi miljard krooni. Septembri lõpus oli ettevõttel käibevara 198 miljoni krooni väärtuses, sellest vaba raha vaid 14 miljonit krooni.

Mõttetu võrdlus


Ekspress Grupi juhatuse esimehe Gunnar Kobini väitel ei ole tänavusi tulemusi mõtet eelmise aastaga võrrelda. «Oleme riigi majanduses eelmise aastaga võrreldes mitu trepiastet allapoole langenud. Praegu on oluline, kas astume veel allapoole või hakkame juba ülespoole liikuma,» lausus Kobin.

Oidermaa sõnul ei anna võrdlus eelmise aasta tulemustega õiget pilti ka börsiinvestorile, sest turg peegeldab ennekõike ootusi ettevõtete tulemuste osas või arenguid võrreldes eelmise kvartaliga.

Mitmed ettevõtted on käibelangusele reageerinud kulude kärpimisega ning seetõttu on kolmanda kvartali tulemused märgatavalt paremad kui näidati aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles