Täna süüdatakse esimene advendiküünal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advendiküünal.
Advendiküünal. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Täna, esimesel advendil süüdatakse jõuluküünlad mitmel pool Eesti linnaväljakutel.

Esimene advent Tallinnas

Kell 14 süütasid Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Tallinna praost Jaan Tammsalu Tallinna Raekoja platsi jõulupuul esimese advendiküünla.

Traditsioonilisel advendiküünla süütamise üritusel Raekoja platsil laulsid Tallinna Jaani, Kaarli, Toomkoguduse, Püha Vaimu, Peeteli, Nõmme Rahu ja Viimsi koguduste koorid. Kõigil osalejail oli võimalik linna esimesest advendiküünlast oma koju jõulutuli kaasa viia.
Ajalooürikute andmetel panid Mustpeade vennaskonna liikmed paastu ajal 1441 Raekoja platsile püsti puu, mille nad kaunistasid roosidega. Teadaolevalt peaks see olema Euroopa vanim märge jõulupuust.

Pidustused ka Pärnus

Kell 16 süüdatakse tuled jõulukuusel ka Pärnu Keskväljakul.

Kell 16.00 oodatakse linnaelanikke Keskväljakule, kus meeleolu loovad puhkpilliorkester Saxon ja segakoor Endla ning teatri noortestuudio näitlejad Enn Keerdi juhendamisel.

Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann pöördub linnarahva poole ning süütab esimese küünla. I advendipühapäeva värv on valge- süüdatakse valge küünal, mis tähendab tänulikkust, rõõmu ning pidu.

Linnapea Toomas Kivimägi annab edasi head soovid advendiajaks. Süttivad tuled linna jõulukuusel ning iga soovija saab advendiküünlast tule ka koju kaasa viia.

Tartu raeplatsist saab jõululinn

Traditsiooniliselt muutub ka sel detsembril Tartu Raekoja plats jõululinnaks, kus leidub põnevaid tegevusi nii argipäevadel kui advendipühapäevadel. Sellel aastal on tegevuste keskpunktiks keset raeplatsi toodud hansalodi Jõmmu.

Jõululinn Tartu üritused said alguse sel laupäeval juba alates keskpäevast, kui raeplatsile saabunud lodi Jõmmu ootas linlasi appi lodja tõrvamise talgutele. Pühapäeva keskpäevast oli raeplatsil ringi liikumas ka hobusõiduk ja ehtsad kelgukoerad.

Kell 16 toimub esimese advendiküünla süütamine Tartu linnapea Urmas Kruuse ja Tartu maakonna praost Joel Luhametsa poolt. Süttivad ka raeplatsi ja jõulukuuse kaunistused. Ühiseid jõulu- ja talvelaule esitavad Tartu koolide mudilaskoorid koos päkapikuorkestriga.

Hiljem liigutakse koos päkapikuorkestriga rongkäigus päkapikkude töötubadesse. Kell 17 astub õuelaval üles Jüri Homenja ning tund aega hiljem saab Jaani kirikus kuulata TTÜ Kammerkoori kontserti «Laudate Dominum».

Adventi tähistatakse mujalgi

Kell 18 süüdatakse Viljandis Vabaduse platsil esimene advendiküünal. Tseremoonial tervitavad linnarahvast Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus ja linnapea Kalle Jents ning kõnelevad Viljandi koguduste õpetajad. Meeleolu loovad Viljandi Muusikakooli noored solistid Maarika Reimandi ja noorte rahvatantsurühm Maie Tammemäe juhendamisel. Soovijad saavad advendiküünlast jõulutule koju kaasa võtta. Tseremoonia järel minnakse Jaani kirikusse, kus toimub esimese advendi kontsert-mõtisklus.

Kell 16 algab Paide kirikus Paide ühisgümnaasiumi kooride kontsert «Jõulu ootuses». Kell 16.45 esinevad Keskväljakul Sirje Graubergi laulukooli lapsed, päkapikud ning linnapea Kersti Sarapuu, kes soovib linnarahvale ilusat ja rahulikku jõuluaega. Samas süttivad jõulutuled Paide kesklinna jõulukuusel.

Haapsalus on esimese advendi puhul pühapäeval kell 17 Toomkirikus TTÜ Tallinna Kolledži kammerkoor Aktiva kontsert ja kell 18 esimese advendiküünla süütamine piiskopilinnuse väikese linnuse õuel, kus tervitussõnad ütlevad Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja Lääne praost Tiit Salumäe ning laulavad Sirje Kaasiku laululapsed.

Kell 16 süüdatakse Võrus Vabaduse väljakul linna jõulupuu tuled, esinevad tantsurühm Hopser ja Kreutzwaldi gümnaasiumi laululapsed, advendiküünla süütavad Võru linnapea ja volikogu esimees. Algusega kell 18 toimub Võru Kultuurimajas Kannel advendikontsert «Jõuluootel».

Esimese advendi üritus toimub ka kell 16 Narvas Peetri platsil, kell 16 on Põlvas linna jõulukuuse tulede süütamine, kell 18 süüdatakse jõulutuled Kuressaare keskväljakul. Kell 17 on advendiküünla süütamine Rakvere keskväljakul, laulab Avinurme noortekoor. Kell 16 süütavad esimese advendiküünla Jõgeva linna jõulukuusel Jõgeva linnapea Kalmer Lain ja EELK Jõgeva koguduse õpetaja Valdo Reimann, esinevad Jõgeva Ühisgümnaasiumi õpilased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles