Swedbank: Läti saab euro alles pärast 2015.aastat

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti 50-latine rahatäht
Läti 50-latine rahatäht Foto: AFP / Scanpix

Läti võib eurotsooniga ühineda pärast 2015.aastat ehk vähemalt aasta hiljem kui rahvusvaheliste laenuandjatega sõlmitud kava ette näeb, lausus Swedbanki peaanalüütik Cecilia Hermansson.


On võimalus, et Läti suudab eelarvedefitsiiti ning võlakoormat oluliselt vähendada ning eurotsooniga ühineda, aga see juhtub millalgi pärast 2015-2016, vahendab Bloomberg Hermanssoni öeldut.

Läti plaanib järgmise aasta eelarves maksude suurendamist ning kulutuste vähendamist, mis kokkuvõttes peaks eelarvepositsiooni parandama 500 miljoni lati võrra, täitmaks rahvusvaheliste laenuandjatega allakirjastatud 7,5 miljardi euro mahus laenuabi lepingu tingimusi. Nii maksustatakse kinnisvara, kapitalikasv, intressitulu ning hoiused ja tõstetakse tulumkasumäära.

Läti ning teise Balti riigid teevad Hermanssoni sõnutsi läbi sisemise devalveerimise, mis tähendab, et rahvusvaluutat otseselt ei devalveerita.

«Kui Lätil ei oleks sisemajanduse kogutoodangust kolmandikuni ulatuvat võlakoormat, oleks me juba devalveerimist näinud, » lausus Hermansson.

Läti majanduslangus oli kolmandas kvartalis 18,4 protsenti ning Hermanssoni sõnul on järgmisel aastal oodata väikest paranemist. «Läti, Leedu ja Eesti majandused on tagasi seal, kust nad Euroopa Liiduga ühinesid,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles