Rahvaliit soovib põllumehi toetada 270 miljoni krooniga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktoriga töötamine kallineb.
Traktoriga töötamine kallineb. Foto: Liis Treimann

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsioon esitas 2010. aasta riigieelarve kolmandale lugemisele muudatusettepanekud, millega soovitakse suurendada otsetoetusi põllumeestele 270 miljoni krooni võrra.


Rahvaliidu fraktsioon tegi ettepaneku põllumeestele täiendavate otsetoetuste maksmiseks, selleks et vähendada ebavõrdsust võrreldes vanade liikmesriikidega.

«Täna vastuvõetud seadus tõstab eriotstarbelise kütuse aktsiisimäära üle viie korra kallimaks kui Euroopa Liidu alammäär. Selline maksutõus sööb põllumeeste otsetoetuste kasvu 2010. aasta eelarves, mille tagajärjel väheneb Eesti põllumeeste konkurentsivõime veelgi,» selgitas Tarmo Mänd.

Muudatusettepanekuga soovib Rahvaliidu fraktsioon osaliselt kompenseerida ka kohalike omavalitsuste eelarvelaekumiste vähenemise, et vältida omavalitsuste maksujõuetust. Selleks tegi fraktsioon ettepaneku suurendada tasandusfondi 40 miljoni krooni võrra.

«Valitsus on vähendanud nii omavalitsuste tulubaasi kui ka tasandusfondi, mistõttu keskmised ja väiksemad vallad ei suuda tagada neile pandud kohustusi,» sõnas Mänd. Olukorra muudab tema sõnul veelgi raskemaks asjaolu, et kasvav tööpuudus on oluliselt vähendanud omavalitsustele laekuvat füüsilise isiku tulumaksu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles