Maja jõulutuledega kaunistamine võib elektriarvet tublisti kasvatada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bauhofi kaupluste turundusjuhi Sigre Parmi sõnul on huvi kallimate  LED-valguskettide vastu suur.
Bauhofi kaupluste turundusjuhi Sigre Parmi sõnul on huvi kallimate LED-valguskettide vastu suur. Foto: Mihkel Maripuu

Mõne päeva pärast on esimene advent ja käes aeg kodu jõuluehtesse seada. Maja või rõdu elektriküünaldega kaunistades tuleb aga arvestada ka suurema elektriarvega.

Jõulutulede hulgimüügiga tegeleva firma Artus Pro turundusjuht Rene Türk arvutas välja, et kui ühe keskmise maja katuseäärte külge elektriküünaldest valgusketid kinnitada ja need kogu aeg põlemas hoida, võib elektriarvele juba ühe ööpäevaga lisanduda 18 krooni.



Nii palju läheb see lõbu maksma juhul, kui tegemist on tavaliste ehk väikeste hõõgniitpirnidega valguskettidega.



Siiski võib kodukaunistaja jõuluaja ka väiksema elektrikuluga üle elada – kui ta kasutab LED-pirne. Türki sõnul võib LEDide ja hõõgniitpirnide voolutarbimise vahe olla isegi mitmekordne.



Üks saja lambiga LED-valguskett, mille pikkus on viis meetrit, tarbib voolu kuus kuni üheksa vatti tunnis, samasugune  hõõgniitpirnidega valguskett aga ca 36–50 vatti.



Nii võib öelda, et ühe maja dekoratsioon kümnest LED-valgusketist tarbib 24 tunni jooksul kolme krooni ja 25 sendi eest elektrienergiat, selgitas Türk oma arvutuskäiku.



Kuigi jõulukuu elektriarved võivad LEDidega tulla väiksemad, tuleb poes neid ostes rohkem kukrut kergendada.



Oma jõulukauba ja muu hulgas ka elektriküünlad välja pannud Bauhofi kaupluste turundusjuht Sigre Parm ütles, et LEDid on hõõgniitlahendustega võrreldes pea 25–30 protsenti kallimad, kuid ostjate huvi on siiski suur.



LED-tuledega jääpurikaid meenutavad ketid on tema sõnul lausa hitt-tooteks kujunenud.



Eile Tallinnas Peterburi maan­teel asuvas Bauhofi kaupluses jõulutulesid uudistanud Maret Kangro ütles, et tema on arvestanud 1000-kroonise väljaminekuga.



Üsna kopsakast summast hoolimata oli Kangro otsustanud oma maja kaunistamisel kasutada just LEDe. «Esiteks ei pea neil pirne vahetama ja teiseks muidugi väiksem elektrikulu,» põhjendas naine oma otsust.



Türk ei osanud nimetada summat, mille eest saaks maja nii seest kui väljast jõulutuledega ehtida. Selleks võib tema hinnangul kuluda kas 500 või hoopis 10 000 krooni. «Kõike ei pea korraga ära tegema, siin kehtib pigem ütlus, et tee pool, aga tee korralikult,» nentis Türk.



«Mitmed valgusketid on jätkatavad ning ühendatavad, samuti on enam levinud tooteid müügil ka järgnevatel aastatel,» selgitas ta. «See tagab võimaluse dekoratsiooni plaani realiseerida mitme aasta jooksul.»



Elektriküünalde ostjale


•    Enne poodi minekut tasub teha plaan, kuidas oma kodu ja aeda kaunistada, jälgides seejuures, kus on voolupistikud ja kuhu on üldse võimalik tulesid kinnitada.


•    Kindlasti peaks enne üle mõõtma kohad, kuhu dekoratsiooni plaanitakse – see aitab poes valikut teha.


•    Tuleb meeles pidada, et LED-tulesid saab jätkata vaid LED-tuledega ja hõõgniitpirniga tulesid samuti vaid omavahel.


•    Välistulede puhul on oluline jälgida, et need oleksid mõeldud õues kasutamiseks ja vastava standardi märge IP44 oleks pakendil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles