Kas suurpangad on põdurad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panga HSBC logo Hongkongis.
Panga HSBC logo Hongkongis. Foto: AFP / Scanpix

Olukorras, kus pankadelt varsti kõrgemat kapitalitaset nõudma hakatakse, kahtleb reitinguagentuur Standard & Poor's nii mõnegi suurpanga finantsilises tugevuses.


Nagu selgus S&P värskest analüüsist, on kapitali poolest kõige paremas olukorras HSBC, kõige nõrgemad on aga Šveitsi UBS, USA Citigroup ja mitmed Jaapani suurimatest pankadest.

Maailma 45 juhtiva panga olukord valmistab investoritele kindlasti palju peavalu ja rõhutab taas, kui suur on nende kapitalipuudujääk, mis eelolevate aastatega tasa tuleb teenida.

Kuigi mõned pangad tulevad sellega värskeid kasumeid arvestades arvatavasti toime, tuleb nõrgematel aga puudu olevate kümnete miljardite dollarite kokku saamiseks ilmselt ridamisi aktsiaemissioone korraldada.

S&P riskikorrektiiviga kapitalimäär (RAC), millega panga bilansi tugevust mõõta saab, aitab juba nüüd veidi aimu saada, mida tulevast aastast rakenduvad uued kapitalimäärade reeglid endaga kaasa võivad tuua.

Raporti järgi on HSBC kapitalimäär 9,2 protsenti, UBSil, Citigroupil, Muzuhol ja teistel aga vaevalt 2 protsenti.
S&P raport annab pankade finantstugevusest sootuks erineva pildi, kui praegused Basel II kapitali adekvaatsuse mõõdikud.

Hetkel kehtivate reeglite valguses oli UBSi kapitalitugevuse määr esmaklassiline ehk üle 13 protsendi, kusjuures HSBC vastav näitaja oli 10 protsenti.

RAC peegeldab aga pankade varade ja kapitali suhet ning võtab arvesse peamised varadega seotud riskid.
Analüüsi läbiviimist juhtinud Bernard de Longevialle' sõnul näitab uuring, et enamike pankade kapitaliseis on suhteliselt nõrk.

Vaid üheksal pangal 45 uuritust oli kapitalimäär üle 8 protsendi, mis on prognoositud stressiga toimetulekuks minimaalne lubatud tase.

S&P jätab oma koefitsiendi arvestamisel kõrvale rahvuslikud iseärasused nagu seadustega lubatud kõrge hübriidlaenude taseme, mis Jaapani, Saksa ja Šveitsi pankade näitajad muidu veelgi rohkem alla tõmbaks.
S&P hakkab edaspidi RACi kasutama ka oma krediidireitingute analüüsides.

Basel II reeglid vaadatakse praegu suurelt jaolt üle, eriti just kapitalimäärade osas. Nii kaob edaspidi olukord, kus näiteks hübriidlaene sisuliselt kapitaliga võrdsustatakse.
Ühtlasi hakatakse rohkem arvestama teatud varadega kaasnevaid riskifaktoreid.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles