FT: Parimaid maaklereid ähvardab palkade avalikustamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Suurbritannia naelad.
Fotol Suurbritannia naelad. Foto: SCANPIX

Briti pankadel tuleb peatselt oma tippmaaklerite tasud ja boonused avalikkusele teatavaks teha, kuna London plaanib parandada oma suuremate finantsasutuste juhtimist.


Nii kaugele, et edukad maaklerid ka oma nimed peaksid avaldama, rahandusministeerium aga siiski minna ei söanda, kartes, et see võiks õhutada kättemaksuhimu ja pankuritele häda kaela tõmmata.

Selle asemel pidavat söör David Walkeri neljapäeval avaldatavas pangandusettekandes sisalduma ettepanek, et pangad avaldaksid kategooriate kaupa kõik teatud summast suuremad töötasud.

Briti finantsteenuste minister Paul Myners on varem pannud ette, et nimeliselt tuleks välja tuua 20 paremini tasustatud töötajat - lisaks juhatusele, kelle palgaandmed juba ongi avalikult kättesaadavad.

Londoni City juhtfiguur söör David on tõrkunud Briti pangandust liiga karmilt reguleerimast, kuigi avalik pahameel pangaboonuste poliitika pärast on juba üsna suureks paisumas.

Peamiselt üritab ta parandada pankade juhtimist ning vältida sellega olukorda, kus regulatsioonidega liiga kaugele minnakse.

Söör David kardab, et kui panku ülemäära reguleerida - näiteks kapitalimäärad liiga kõrgele seada - pärsib see nende võimalusi ettevõtetele ja üksikisikutele laenu anda ning investorite huvi pankade vastu väheneb.

Rahandusministeerium leiab end olukorrast, kus ühelt poolt tuleb midagi ette võtta, et rahva vihameelt leevendada. Teisest küljest tahavad nad aidata osaliselt riigistatud Lloydsil ja Royal Bank of Scotlandil edukalt edasi tegutseda.

Ilmselt kaasatakse tipptasude kategooria-kaupa avalikustamise nõue valitsuse uude finantsteenuste eelnõusse, enamik söör Davidi ülejäänud ettepanekutest eelmenetlust ei vaja.

Söör David loodab tagada tasakaalu pankade juhtimise ja eelseisvate regulatsioonide vahel, et Londoni City tulevikus finantskeskusena turvalisem oleks.

Eeldatavasti teeb ta mitmeid ettepanekuid pankade juhtimisstruktuuri parandamiseks, näiteks nõudes, et ka nõukogude liikmed panga jaoks iga nädal teatud arvu töötunde pühendaksid. 30- kuni 36-tunnist töönädalat neilt küll ei nõutaks, kuna põhitöö kõrvalt oleks see ilmselt võimatu. Küll aga kehtiks see panga juhtivtöötajatele üldiselt.

Rahandusminister Alistair Darling on pannud ette pakkuda pankade nõukogude liikmetele rohkem väljaõpet. Finantskriisi kulminatsioonihetkedel väitis ta end küll mitte uskuvat, et mõned neist omaenda juhitavatest pankadest päris vähe jagasid.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles