FT: Investorid panustavad rikaste riikide maksujõuetusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: jupiterimages.com

Kuna rikaste tööstusriikide võlakoorem järjest kasvab, panustavad investorid üha enam derivatiividesse, et edaspidi nende maksejõuetusest kasu lõigata.


Investorite aktsiivsus end USA, Suurbritannia ja Jaapani maksejõuetuse vastu kindlustamisel on viimase aastaga kahekordistunud, mis näitab, kui suur on mure rikaste riikide rahanduse pärast.

Depository Trust & Clearing Corporationi andmetel on maksejõuetuse-vastaseid derivatiive (ingl. k. credit default swap ehk CDS) riikide arvestuses kõige enam ostetud Itaalia puhul, kelle riigivõlg on arenenud riikide hulgas üks suurimaid.

Kontrastiks sellele on Venemaa, Brasiilia, Ukraina ja Indoneesia SDSide tase viimase 12 kuu jooksul samaks jäänud või isegi langenud, kuna investorite huvi sealsete riskide vastu on vähenenud.

Arenenud maade derivatiiviturg on ajalooliselt alati vaikne ja rahulik olnud, kuna selliste riikide maksejõuetuse risk tundus enamikele kaduvväikesena.
Kasvavad võlakoormad ning poliitiline ja majanduslik ebakindlus on investorid aga rahutuks teinud ja paljud tõttavad end kindlustama. Ja mitmed pangad on valmis tasu eest kaitset pakkuma.

Tasu on aga viimasel ajal kiirelt kerkinud, kuna arenenud riikide riskipreemiad on tõusuteel juba mullusuvest saadik - samal ajal, kui arenevate turgude kindlustushinnad langenud on.

Evolutioni analüütiku Gary Jenkinsi sõnul kujutavad tööstusmaailma kuhjuvad riigivõlad endast võlakirjaturul kõige suuremat riski üldse.

«Kui turg leiab mingil hetkel, et riikidel on võlad üle pea kasvanud, hakatakse riigivõlakirju massiliselt ja üha suurema tootlikkusega maha müüma. Valitsustel tuleb puudujääkide ja võlgade kärpimiseks kiiresti midagi ette võtta,» ütles Jenkins.

Fitch Solutionsi andmetel on investorid arenenud riikide võlakirjade suhtes praegu peaaegu sama ebakindlad kui arenevate turgude puhul.

Vanade ja uute majanduste tulevikuväljavaadete kõrvutamiseks kasutavad strateegid üsna sageli Itaalia ja Brasiilia näidet.

Itaaliale ennustatakse 2010. aastaks riigivõla kasvamist 127,3 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.
Brasiilia puhul prognoositakse aga, et tuleval aastal jääb võlatase pidama 65,4 protsendi tasemele SKTst.
«Pole mingi ime, et investorid tööstusriikide võla pärast üha enam muret tunnevad,» ütles RBC Capital Marketsi vanemstrateeg Nigel Rendell. «Kui võlatase ületab 100 protsenti SKTst, läheb riikidel raskeks.»

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles