Kultuuritehase turul jagatakse asju tasuta

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga Väga Vabal Turul saab asju võtta ja vahetada täiesti tasuta.
Väga Väga Vabal Turul saab asju võtta ja vahetada täiesti tasuta. Foto: vabaturg.org

Homme 21. novembril algusega kell 13 toimub Tallinnas Kultuuritehas Polymeri ruumides suvel viis korda toimunud antikapitalistlik Väga Väga Vaba Turg.


Turule on oodatud kõik, kellel midagi üle või midagi puudu, raha pole vaja kaasa võtta, sest kõik on tasuta. Turu raames toimub ka

stencl

i - šablooniga tehtava pildi - töötuba.

«Kuna inimesed ise toovad asju, siis ei saa kindlalt öelda, mida tuuakse, aga tavaliselt on olnud riided, raamatud, näiteks DVD-d, mänguasjad ja igasugused asjad. Me ei ole mingeid piire seadnud,» kirjeldas Väga Väga Vaba Turu (VVVT) korraldaja Andres Kiisel.

Kui tavaliselt võtavad inimesed turule tulles asju ise kaasa, siis Kiiseli sõnul pole sugugi halb ka niisama tulla.

«Turud on olnud siiani edukad ja alati on inimesi, kel midagi puudu või üle jääb. Loodame leida Tallinnas 0-rendiga pinna, kus pidevalt tasuta asju saaks ära anda, kõik pakkumised on oodatud,» rääkisid turu korraldajad plaanist rajada statsionaarne tasuta asjade pood.

«Me praegu teeme turgu talvel võib-olla mõned korrad ja suvel kord kuus, aga ma arvan, et oleks tore, kui oleks selline püsiv koht, kus saaks inimesed tuua oma asju ja need kellel vaja, sealt võtta,» rääkis Kiisel ning lisas, et peale turgu hakkavad nad poe pinda juba aktiivsemalt otsima.

Eelmine Tallinnas toimunud Väga Väga Vaba Turg keelati linnavalitsuse poolt korraldajate teadmata ära, sest ürituse plakatid olid linnavalitsuse hinnangul ebaeetilised ning kleebitud selleks mitte ettenähtud kohtadesse.

«Kui turg oli kestnud 15 minutit, siis tuli kohale politsei patrull ja ütles, et kas te ei tea, et turg on ära keelatud,» seletas Väga Väga Vaba Turu korraldaja.

«Plakatitel oli ühe Edgari ja ka Andruse portreefotod ja tekst, et keerasime pasa kokku, aga minge nüüd Väga Väga Vabale Turule - seal on endiselt kõik tasuta,» kirjeldas Kiisel eelmise turu plakatit.

Veebilehel vabaturg.org seisab seekord hoiatav tekst: «VVVT korraldajad ei vastuta plakatite sattumise eest selleks mitte ettenähtud kohtadesse. Plakatite valedesse kohtadesse kleepimine võib kaasa tuua trahvi ja linnavalitsuse raevu. Siiski oleme tänulikud, kui sellega riskite.»

Talvine tasuta asjade turg toimub Kultuuritehas Polymeri teisel korrusel. Polymer asub Kristiine keskuse lähedal, aadressil Ülase 16/Madara 22.

Esimesed aktsioonid nimega Väga Väga Vaba Turg (Really Really Free Market) korraldati aastal 2004, kui mitmes USA linnas toimusid anarhistide aktsioonid FTAA (Ameerika Vabakaubandusala) tippkohtumise vastu.

Väga Väga Vaba Turg on vormilt avalikus kohas toimuv ajutine turg, mis baseerub kinkemajandusel (asjad ja teenused liiguvad inimeselt inimesele kinkimise või vahetamise teel). VVVT eesmärgiks on kapitalismile vastandudes luua ressursside jagamisel põhinev kogukond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles