Anu Toots: raha ja väärtused peaksid seotud olema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots
Anu Toots Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi professor Anu Toots rääkis täna sotsiaaltöö kongressil, et Eesti ühiskonnas on väärtused rahast lahutatud ja need kaks poolt omavahel eriti ei kohtu.


Eesti avalikes arueludes on raha ja väärtused Tootsi sõnul üksteisest eraldatud, mistõttu rahandusminister räägib eelarvekärbetega seoses valdkondadest ja eelarvepositsioonidest, mainimata kordagi väärtusi. Samas ei tee riiklik programm «Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009-2013» sõnagagi juttu rahast ja programmi tegevusvaldkond piirdub haridusega.

Professori sõnul võib selline lõhestatus ühiskonna arengule ohtlikuks kujuneda. Esiteks pole väärtustest lahtiseotuna poliitika kodanikele arusaadav. Teiseks luuakse riigivalitsemisest illusioon kui üdini raamatupidamislikust tegevusest.

Tegelikult kannavad kõik riigi finantsotsused endas väärtushinnanguid, mis avaldavad mõju inimeste käitumisele ja suhetele teiste inimestega, rääkis Toots. Ta lisas, et kriitika Eesti madalate sotsiaalkulude aadressil pole õigustatud. «Sotsiaalkuludega saab ebavõrdsust vähendada, aga ka kinnistada. Peamine pole mitte see, kui palju kulutada, vaid millele ja see sõltub väärtustest,» selgitas ta.

Tootsi hinnangul on praegune Eesti sotsiaalpoliitika segu kommunismist ja bismarkaanlusest. Ta selgitas, et tulumaks on madal, sotsiaalmaks aga ühepoolselt tööandja kanda jäetud, mis peegeldab teatud klassiviha. Eesti eraldab proportsionaalselt palju puudega inimestele. Ebanormaalselt kõrge on vanemahüvitis, sest 7 protsenti peredest saab selle kaudu endale 65 protsenti kõigist peretoetustest.

Põhiväärtused, mis võiksid olla seotud fiskaalpoliitikaga, reastas professor järgnevalt:
1.Tervena elatud elu.
2.Eneseteostus tööl.
3.Sidus ühiskond (solidaarsus).
4.Suveräänsus indiviidi tasemel.
Viimase puhul pidas Toots silmas võimalust otsustada oma töö ja pensionikindlustuse üle, vabadus valida raviteenuseid jms.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles