Metsamoor jätab jõulude ajal vana, et uuega alustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsamoor IRJE KARJUS valmistab ise seepi ja salvi
Metsamoor IRJE KARJUS valmistab ise seepi ja salvi Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Võrumaa laiade laante ja kopsakate kuplite vahel Veetka talus pesitseb loodusterapeut ja Metsamoori Perepargi rajaja Metsamoor Irje Karjus. Jõulude ajal käib tema tares suur puhastustöö.


Metsamoor, mida tähendavad jõulud teie jaoks?

Minule seostuvad jõulud rohkem pööripäevaga, kus saab vana maha jätta ja uut alustada.

Mina teen nii. Koristan toad. Teen pisikutossu: panen väikese kausikese sisse veidi kuivatatud salveilehti ja kadakaoksi, süütan need põlema. Nad hakkavad vaikselt tossama. Käin selle tossava kausiga läbi kõik toad, kuhu jääb mõnus salvei-kadaka tossulõhn - parem kui välismaine viiruk! See hävitab pisikud ja ajab ära pahad energiad.

Võtan paberilehe ja kirjutan sinna 10 asja, millest tahan lahti saada. Põletan ka selle.

Teen sellise harjutuse: avan mõttes oma ülemise ukse, mis on lõgeme kohal pealael ning alumised uksed, mis on talla all, päka keskel olevas õnaruses, päikesepõimiku reflekspunktis. Hingan kolm korda pea-uksest sisse ja jala-ustest välja ja siis vastupidi. Kujutlen, mis värvi on see voog, mis minust läbi tuleb ja puhastab kõik, mis üleliigne.

Panen ööseks voodi alla haavapuust ketta, et läheks kõik, mis liig, siis saan uuel aastal uue ja puhtana alustada seda mõnusat aastaringi, mida elu mulle pakub.

Kuidas te tavaliselt jõulud veedate - kas teie peres on välja kujunenud mingid traditsioonid ja kas siis on näiteks ka midagi erilisemat laual?

Jõulud veedab meie pere kas oma kodus või minu ema ja vendade peredega. Käime omaste haudel küünlaid panemas. Kui oleme oma kodus, siis teen ise kõik söögid - küpsetan leiba, pohlakooki, me eelistame lihale enamasti kala. Aga erilist tähelepanu söögile ei pööragi, tähtsam on see, mis maha jääb ja mida uuest tulevast aastast soovid.

Mulle meeldib kingitusi teha ja minu jaoks on oluline teha need ise oma käega ja tundega - nii saan ka oma soovid kingi sisse panna. Kingituse väärtust näitab see, kui palju inimene tunneb siirast äratundmisrõõmu selle üle, et see on just tema hingele vajalik.

Millisena mäletate jõule siis, kui olite laps?

Kui laps olin, siis meil jõule ei peetudki, ainult aastavahetust. Aga seda siis väga uhkelt..

Milline oleks teie tänavune jõulusoov?

Minu tänavune jõulusoov kõigile ja ka endale on: armastus lähedase inimese vastu - hoidke seda või leidke julgust otsida uus, aga see peab olema selline, et õnnetunne hinges oleks. Selline armastus paneb energiad liikuma ja muudab elu ihaldusväärseks.

Kirjuta ka Sina lühilugu sellest, kuidas jõulupühasid veedad ja saada see 18. detsembriks aadressile voistlus@postimees.ee. 22. detsembril kuulutame välja võitja, auhinna paneb välja Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles