Jaapani kasv kahe aasta kiireim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani pealinn Tokyo
Jaapani pealinn Tokyo Foto: Reuters / Scanpix

Jaapani majanduskasv ulatus kolmandas kvartalis prognooseületava 4,8 protsendini.


Suure panuse selleks andis siiski laoseisu täiendamine, mis on oma loomult ajutine nähtus. Kuna abiprogrammid, muuhulgas vanade autode utiliseerimise toetused varsti lõpevad, ei usu paljud analüütikud, et tõus 2010. aasta esimeses pooles jätkuda võiks.

Jaapani valitsuse esialgsetel andmetel ületas sisemajanduse kogutoodang eelmise kvartali 1,2 protsendiga. Ligikaudu kolmandiku sellest tagas eratarbimise kasv, kolmandiku varude täiendamine ning kolmandik tuli ekspordist.

Tulevast kasvu silmas pidades oli heaks uudiseks see, et äriinvesteeringud esimest korda kuue kvartali jooksul plussi läksid. Investeeringud elamuehitusse kahanesid aga jätkuvalt.
Kyodo Newsi analüütikute prognoositud 2,6-protsendilist kasvu ületas aastapõhine 4,8-protsendine kasv üsna kõvasti. Ühtlasi tähendab see kasvutempo tõusu teise kvartaliga võrreldes - mis algselt hinnati 3,7 protsendile, kuid korrigeeriti hiljem 2,3 protsendi peale.

Jaapani peaminister Yukio Hatoyama ütles laupäeval, et majanduse olukord oli ikka veel murettekitav ning et ilmselt ei ole pääsu ka täiendava lisaeelarve eest. Rahandusminister Hirohisa Fujii on varem öelnud, et nad otsustavad SKT-näitajate põhjal, kas tänavu tuleb veel täiendavalt finantsabi.

Uus Jaapani Demokraatliku Partei valitsus on lubanud rakendada meetmeid, et parandada majapidamiste olukorda, näiteks pakkuda lapsevanematele rahalisi hüvitisi ja tõsta sellega pikemas perspektiivis tarbimist.
Lühemas perspektiivis sõltub Jaapan tõenäoliselt ka edaspidi Hiina ja teiste eksport-turgude tugevusest, samuti sellest, kuivõrd ekspordid ettevõtjatele investeerimiskindlust lisavad.

Eksportijatele teeb muret tugev jeen, mis tõusis pärast SKT avaldamist tasemele 89,6 jeeni dollar.
Jaapani aktsiaturu Nikkei 225 indeks tõusis ennelõunase seisuga 0,13 protsentiga 9782,69 punktini, laiapõhjalisem Topix langes aga 0,5 protsendi võrra 862,75 peale.

Jaapani valitsus sattus  piinlikku olukorda, kuna kaubandusminister Masayuki Naoshima lekitas andmed majanduskasvu kohta välja rohkem kui pool tundi enne nende ametlikku avaldamist.

Kohaliku meedia sõnul teatas Naoshima hommikul kell 8 naftatööstuse juhtidele peetud kõne alguses, et kolmanda kvartali SKT numbrid on väljastatud - ning luges nad seejärel ka ette. Ametlik teadaanne oli kavas aga kell 8.50.

Valitsused on tundlike turuandmete avaldamisega üliettevaatlikud ning infoleke rõhutas seega septembris ametisse astunud Jaapani Demokraatliku Partei valitsuse kogenematust.

«Ma tõesti ei teadnud, et raport alles kell 8.50 avaldatakse ja arvasin, et sellest võib rääkida küll,» ütles Naoshima ajakirjanikele. «Ma väga vabandan, et põhjustasin segaduse.»

Kuigi sellised infolekked on vesi insaiderite veskile, ei jõudnud SKT-uudised õnneks ilmselt siiski enne ametlikku teadaannet turule. Nii näiteks langes jeen kella 8 ja 8.50 vahel kergelt dollari suhtes ning tõusis järsult alles pärast ametlikku teadaannet.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles