Danske: Eesti majandus langes oodatust vähem

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Panga Baltimaade vanemanalüütik Violeta Klyviene.
Danske Panga Baltimaade vanemanalüütik Violeta Klyviene. Foto: Danske Markets

Eesti kolmanda kvartali 15,3-protsendiline majanduslangus oli väiksem, kui Danske Markets prognoosis, kuid aasta kokkuvõttes olulist paranemist oodata ei ole.


Danske Marketsi Balti vanemaanalüütik Violeta Klyviene ootas kolmanda kvartali majanduslanguseks 16,5 protsenti.

«Näeme Eesti majanduses mõningaid pingete lõdvenemise märke, kuid aasta kokkuvõttes jääb tulemus siiski pigem nõrgaks, » märkis Klyviene kiirkommentaaris. Seetõttu muutis Danske Eesti selle aasta majanduskasvu ootust vaid poole protsendipunkti võrra ning ootab nüüd languseks 14,5 protsenti varem prognoositud 15 protsendi asemel.

Klyviene sõnutsi näitavad Eesti kuised makronäitajad stabiliseerumist, kuid olulisest paranemisest rääkida ei saa. Kui tööstuses toimub väike paranemine, siis jaekaubanduse ja finantsvahenduse kohta seda öelda ei saa.«See on selge viide sisenõudluses toimuva vabalanguse jätkumisele,» märkis ta.

Eesti eksport näitab Klyviene sõnutsi välisnõudluse suurenemisest tingitud selgeid paranemise märke, kuid  sisenõudlus on madal. Majanduse kasvumootoriks jääb Klyviene sõnul välisnõudlus ning üleilmse majanduse väljavaadete paranemise valguses võime ka Eesti majanduses järgmisel aastal paremaid numbreid näha.

Teisalt võib tema sõnul kesine majanduskasv jätkuda paaril järgmisel aastal, sest senine kasv on tuginenud peamiselt raha juurdevoolul, kuid nüüd on pikaajalise kasvu tagamiseks tarvis tootlikkuse kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles