Riik peab kinni üle 12 miljoni krooni Rõngu valla maksutulu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus Rõngu vald koolimaja renoveerimisel seadust.
Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus Rõngu vald koolimaja renoveerimisel seadust. Foto: Sille Annuk

Rahandusminister Jürgen Ligi allkirjastas eile käskkirja Rõngu valla tulumaksu ja tasandusfondi maksete ülekandmise piiramiseks.

Makseid peetakse kinni kokku 12,3 miljoni krooni ulatuses järgneva kolme aasta jooksul. Tulumaksu ja tasandusfondi maksete kinnipidamise põhjuseks on valla- ja linnaeelarve seaduse rikkumine.

Rõngu vald rikkus 1. märtsist 2009 kehtima hakanud piirangut, mille järgi tohib kohalik omavalitsus võtta laenukohustusi vaid rahandusministeeriumi loal ja välisabi projektide omaosaluse tagamiseks.

Vald eiras ministeeriumi kinnitusel seaduses toodud piirangut ning sõlmis lepingu koolimaja renoveerimiseks pärast seadusemuudatust. Rahandusministeerium hoiatas Rõngu valda seaduserikkumise ning sellele järgnevate sanktsioonide eest korduvalt.

«Seadusemuutmise eesmärgiks oli suunata omavalitsusi majanduslikult raskel ajal ning valimiste eel vastutustundlikule rahanduspoliitikale. Samuti aitab piirang kontrolli all hoida nii omavalitsuse kui valitsussektori eelarve puudujääki. Kui seadust rikutakse teadlikult ja tahtlikult, tuleb aga rakendada ka seaduses toodud karistusi,» sõnas rahandusminister Jürgen Ligi.

Rahandusministeerium analüüsis Rõngu valla juhtumit põhjalikult. Rõngu valla kooli renoveerimine ei vasta seaduses sätestatud kohustuste võtmise tingimustele ning rahandusministeeriumi luba selleks ei küsitud.

Vastavalt seadusele on sanktsiooniks tulumaksu ja tasandusfondi maksete kinnipidamine rikkumise ulatuses. Kuna maksete kinnipidamise piir on 20 protsenti, peetakse ülekandeid kinni mitme aasta jooksul rikkumise kogumahu ulatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles