OSPA kütuse hoiustamise hanked ebaõnnestusid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vedelkütuse mahutid.
Vedelkütuse mahutid. Foto: Lauri Kulpsoo

Eestis hoiustatavate vedelkütusevarude osakaalu suurendamiseks kuulutas AS Eesti Vedelkütusevaru Agentuur välja kolm hanget. Tegemist kordushangetega kuna septembris-oktoobris korraldatud hanked ebaõnnestusid vähese huvi tõttu.


Eesti Vedelkütusevaru Agentuur (Estonian Oil Stockpiling Agency - OSPA) hanked hõlmavad:

·8 000 m3 bensiini hoiustamist ja ostmist Eesti, Soome, Rootsi või Taani territooriumil

·1 500 m3 lennukipetrooli hoiustamist või delegeeritud varu lepingut Eesti territooriumil

·4 300 tonni diislikütuse ostu ja tarnimist Viljandi Naftabaasi

Ehkki bensiini hoiustamise hankel võivad osaleda nii Soome, Rootsi ja Taani hoiustajad, ootab OSPA konkurentsivõimelisi pakkumisi ka Eesti hoiustajatelt.

Bensiini hoiustamise hange tuleneb soovist asendada hetkel Rootsis Göteborgis asuv delegeeritud varu hoiulepinguga. Uue hoiulepingu sõlmimisega Eesti hoiustajaga on võimalik lisaks kevadel sõlmitud hoiumahtudele veelgi suurendada bensiinivarusid Eestis.

1500 m3 lennukipetrooli hanke vajadus tuleneb olemasoleva lepingu lõppemisest ning soovist asendada see samuti hoiulepinguga. Tulenevalt lennukikütuse spetsiifikast on lennukipetrooli hankel jäetud ka võimalus pakkuda delegeeritud varu lepingut.

Diislikütuse ostuhankel on tegemist talvise diislikütuse ostu ja tarnimisega, mille eesmärk on täita olemasolev tühi hoiumaht vedelkütusevaruga. Diislikütuse tarneajaks on 1. jaanuar 2010 - 30. aprill 2010. Bensiini hoiustamise hangetel on hoiulepingu lõpptähtajaks 31.03.2015, lennukipetrooli korral aga 31.03.2011.

2009. aastal teeb OSPA riigi 90päevase vedelkütusevarude moodustamisel viimased suuremad hanked. Edasine varude suurendamine võib tuleneda vaid vedelkütuste tarbimise suurenemisest. Majanduslangusest tulenevalt ei ole OSPA hinnangul vedelkütuste tarbimise suurenemist oodata enne 2010 või 2011. aastat.

OSPA on Vabariigi Valitsuse poolt vedelkütusevaru seaduse alusel 15. aprillil 2005. a. asutatud äriühing, mille peamiseks ülesandeks on Eesti Vabariigi 90 päeva vedelkütusevaru moodustamine ja haldamine. OSPA on eraõiguslik juriidiline isik, mille kõik aktsiad kuuluvad riigile ning nende valitsejaks ja aktsionäri õiguste teostajaks on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles