Parts: kosmoseleping avab ukse teadmistemahukale ekspordile

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) esindaja Peter Hulsroj allkirjastasid täna lepingu, mille alusel hakatakse ette valmistama Eesti ettevõtete ning teadus- ja haridusasutuste kosmosetehnoloogiate koostööprojekte.



«Riigi võimalus ja kohustus on avada uksi, mis ettevõtjate initsiatiivile muidu suletuks jääks,» ütles Parts, kelle sõnul on kosmoseäri ettevõtetele kõrge sisenemisbarjääriga.



Tema sõnul suurendab koostöö ESAga tulevikus Eesti ettevõtete lisandväärtust ning teadmistemahukat eksporti.



Lepingu sõlmimine ESAga on eelduseks Euroopa Koostööriikide kavaga liitumiseks, mis võimaldab Eestil osaleda agentuuri programmides ning valmistada ette võimalik liitumine ESA täisliikmena.



Mõlemale poole kasu toovate koostööprojektide olemasolul toimub 2010. aasta lõpus lepingu sõlmimine Euroopa koostööriikide kavaga, mis annab Eesti ettevõtetele ning teadusasutustele võimaluse täita ESA tellimusi ning osaleda ESA poolt rahastavates projektides.



Euroopa koostööriikide kavaga ühinemine toob Eestile kohustuse tasuda ESA eelarvesse ca miljon eurot (15,65 miljonit krooni) aastas viie aasta jooksul, millest 93 protsendi ulatuses rahastab ESA Eesti ettevõtetes ning teadus- ja arendusasutustes läbiviidavaid arendusprojekte.



Eesti koosöö Euroopa Kosmoseagentuuriga algas 2007. aasta 20. juunil, mil sõlmiti kosmosekoostöö kokkulepe.



Tänaseks on ESA liikmeteks 18 riiki, kelle teadus- ja tööstuspotentsiaali kaasatakse kosmosetehnoloogiate rahumeelseks kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles