Ettepanek: laste elatusraha suuruse peaksid välja selgitama riigiasutused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettepaneku järgi peaks lastele olema tagatud vähemalt poole miinimumpalga suurune elatusraha.
Ettepaneku järgi peaks lastele olema tagatud vähemalt poole miinimumpalga suurune elatusraha. Foto: Comma Image / Scanpix

Kodanik Signe Jantson tegi

osalusveebis

ettepaneku muuta lastele makstava elatusraha suuruse arvestamist ja panna vanema tegeliku sissetuleku väljaselgitamine nende riigiasutuste ülesandeks, kellel on selleks olemas õigused.

«Praegu lähtutakse laste vajadustest ning elatist maksva vanema sissetulekutest. Minu ettepanek oleks taastada varem kehtinud süsteem, kus lapse elatisraha suurus oli protsent elatist maksva vanema sissetulekust. Samas ei tohiks elatis ühele lapsele olla väiksem kui pool kehtivast miinimumpalgast,» pakkus Jantson välja.

Tema hinnangul peaks elatist maksva vanema tegeliku sissetuleku välja selgitama need riigiasutused, kellel on selleks õigused ja võimalused. «Praegu peab seda tegema elatist nõudev lapsevanem, kellel ei ole tegelikult mitte mingisuguseid seaduslikke õigusi seda teha,» põhjendas ta.

Deklareeritud tulude kõrval peaks arvestama ka lapsevanema tegelikku elustandardit, millest omakorda saab teha järeldused sissetuleku suuruse kohta.

Kohtupraktikas tuleks võrdsustada tippadvokaadi palganud lapsevanema sissetulek vähemalt praeguse emapalga ülempiiriga. «Praegu ei õnnestu ühelgi lapsevanemal miinimumist kõrgemat elatisraha nõuda, kui vastaspoolel on võimalus kasutada parimate-kallimate advokaatide teeneid ja tal endal selliseid võimalusi pole.»

Elatist maksva vanema võimaluste puudumisel peaks lastele miinimumelatise maksma riik, kes võiks seda Jantsoni arvates teha paljuräägitud lastetusmaksu arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles