Kaks ülikooli müüvad Tallinnas ülikallist maja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haridusministeerium andis neljapäeval Tallinna Tehnikaülikooli ja Pedagoogikaülikooli omandusse Tallinna kesklinnas Estonia puiesteel asuva maja, mille ülikoolid kavatsevad lähiaastatel maha müüa.

Estonia puiestee 7 asuv maja kuulus seni ministeeriumile ning seda kasutasid kolm ülikoolide instituuti.

Majast kuulub kaks kolmandikku tehnikaülikoolile ja ülejäänud pedagoogikaülikoolile. Neljakorruselise hoone kinnistu suurus on 3702 ruutmeetrit ning see on ehitatud 1950. aastatel.

Haridusministeeriumi riigivara nõuniku Aho Lingi sõnul ei kasutanud teaduste akadeemia hoonet juba ammu ning kuna seal asuvad instituudid liideti hiljuti ülikoolidega, siis otsustati ka maja nende omandusse anda.

«Tegemist oli tasuta riigivara võõrandamisega,» lausus Link.

Tehnikaülikool tahab müüa

Tallinna Tehnikaülikooli rektori Andres Keevalliku sõnul tahaksid nemad hoone lähiaastatel maha müüa, sest ülikooli allasutused on praegu üle linna laiali paisatud ning need koondatakse ühte kohta kokku.

«Praeguste plaanide kohaselt jääks ainult majandusteaduskond Koplisse ülikooli vana peahoone ruumidesse, kuid teised üksused koonduvad Mustamäele praeguse peahoone juurde,» rääkis ta.

Keevalliku sõnul on praegu peahoone juurde tulevikus kavas ehitada üks uus õppehoone ja üks ühiselamu, millele lisaks renoveeritakse ka spordihoone. Tänavu on ülikooli eelarvest projekti jaoks ette nähtud 100 miljonit krooni.

Planeeritud projektide teostamiseks kavatseb ülikool veel tänavu müüa Mustamäel ülikooli keskusest eemal asuvad hooned, mille müügist loodetakse saada kümmekond miljonit krooni.

Pedagoogikaülikooli finantsdirektori Margus Talsi sõnul nemad praegu hoone müüki väga kindlalt ei plaani, kuid ta möönis, et kui kaasomanik seda soovib, siis müüki ka kindlasti kaalutakse.

«Tehnikaülikoolile kuulub majast ikkagi enamus, mistõttu on nende plaanid väga olulised,» lausus Talsi.

Keevalliku sõnul ei ole majale hindamist veel tehtud, kuid selle hinnaks plaanitakse ligikaudu 100 miljonit krooni, mis läheb omanike vahel proportsionaalselt jagamisele.

Aho Lingi sõnul on ülikoolidel võimalik oma vara küll müüa, kuid eelnevalt peavad selle heaks kiitma haridusministeerium ja valitsus.

«Vastav kord näeb ette, et esmalt peavad ülikoolid esitama oma taotluse ministeeriumile, kes selle heaks kiidab ning siis valitsusse kinnitamiseks esitab. Eelnevalt peab plaani kinnitama aga ka ülikooli nõukogu,» rääkis ta.

Hinda mõjutab sadamaala

Kinnisvarafirma Uus Maa kinnisvaraanalüütiku Ain Kivisaare hinnangul on tegemist küllalt atraktiivse hoonega, sest asub kesklinnas.

«Tema väärtus sõltub aga suuresti sellest, mis saab sadamaala ja Viru väljaku arengust,» rääkis ta.

Juhul kui nii sadamaala kui ka Viru väljak lähiaastatel hoonestuse saavad ja sinna uued kaubanduspinnad kerkivad, väheneb ülikoolidele kuuluva kinnistu väärtus Kivisaare sõnul kindlasti, sest see jääb keskusest pisut eemale.

«Kui aga asjad nii kiiresti ei arene, siis on investorite seas ka selle maja vastu kindlasti suur huvi. Eredaks näiteks on ju samas lähedal asuva endise Eesti Energia peahoone müük, kus hind tõusis loodetust mõnevõrra kõrgemaks,» rääkis ta.

Koha atraktiivsust vähendab see, et erinevalt Eesti Energia peahoonest ja kaubamajast ei asu ta ühistranspordi peatuste lähedal. Kivisaar seda jälle ei usu.

«Maja tulevik ja väärtus sõltub eelkõige ikkagi sellest, mis sadamast ja Virust saab.»

Hind sõltub Viru väljakust

«Maja tulevik ja väärtus sõltub eelkõige ikkagi sellest, mis sadamast ja Virust saab.»

Ain Kivisaar, Uus Maa kinnisvaraanalüütik Tallinnas Estonia puiestee 7 asuva maja võimalikust hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles