FT: Insaider-võrgustiku kahtlusaluste ring laieneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi maaklerfirma Incremental Capital asutaja Zvi Goffer (vasakul) koos advokaadiga 5.novembril Manhattani föderaalkohtu hoonest lahkumas. Goffer vabastati kautsjoni vastu ning teda süüdistatakse siseinfo kasutamise skeemi väljatöötamises.
New Yorgi maaklerfirma Incremental Capital asutaja Zvi Goffer (vasakul) koos advokaadiga 5.novembril Manhattani föderaalkohtu hoonest lahkumas. Goffer vabastati kautsjoni vastu ning teda süüdistatakse siseinfo kasutamise skeemi väljatöötamises. Foto: Reuters / Scanpix

Kui föderaalagendid arreteerisid oktoobris Galleon Groupi asutaja Raj Rajaratnami, äratas see kõigi USA riskifondide juhtide tähelepanu.


USA prokurörid süüdistasid Rajaratnami ja tema viit kaaslast 20 miljoni dollarilise siseinfol põhineva kauplemisvõrgustiku pidamises, kusjuures alguses näisid uuringud keskenduvat riskifondidele.

Samas on aga seadusandjad ja süüdistajad oma võrgud siiski palju laiemalt välja heitnud ning «kinni» on püütud tehnoloogiafirmade tippjuhte, üks McKinsey' partner, kaks advokaati, üks endine Moody'se krediidireitingu-agentuuri analüütik ning terve rida maaklereid ja portfellihaldureid.

Nende süüdistatakse aktsiaid puudutava tundliku ja salajase info levitamises või selle alusel tehingute tegemises - mõnikord ka altkäemaksu eest.

Kuigi osa kahtlusalustest väidavad end puhtad olevat, on viis end süüdi tunnistanud. Rajaratnam, kes viibib vabaduses 100 miljoni dollarilise kautsjoni vastu, on kõiki enda vastu esitatud süüdistusi eitanud.
Süü omaks võtnud on lubanud süüdistajatega koostööd teha.

USA finantsinspektsiooni ning prokuröride poolt koostatud kohtutoimikud on lisaks pungil täis anonüümsete kaastööliste tunnistusi, «kaasosalisi-vandenõulasi» ja nimepidi nimetamata firmasid, kes väidetavalt toimunus samuti oma rolli mängisid.
Kuigi need tegelased on lahtirulluvas draamas seni vaid kõrvalosade täitjateks, võib USA ametiisikute kommentaaridest välja lugeda, et paljud võivad end peatselt rambivalgusest leida.

«Ma soovitan tungivalt: koputage meie uksele, enne kui meie tuleme ja koputame teie uksele,» on öelnud Manhattani prokurör Preet Bharara.

Süüdistajad ei tee föderaalagentide uksekoputuse hirmus elajate identifitseerimist just lihtsaks. Kohtutoimikutes on mitmeid, tihti omavahel kattuvaid viited sellistele tegelastele nagu «Riskifond A» ja «CW-1», sageli on ilmselt erinevate isikute kirjeldused üsna identsed.

Kaebustes kahe end süüdi tunnistanud osalise Richard Choo-Beng Lee ja Ali Fari vastu tsiteeritakse nimepidi nimetamata kaasosalisi alates Californias asuva börsil noteeritud tehnoloogiaettevõtte töötajatest kuni mitmete riskifondide palgal olnud inimesteni.

Endine Galleoni staar-maakler Ali Far oli riskifondi Spherix Capital kaasasutaja ning samuti kuulsa investori Steven Coheni rajatud riskifondist SAC Capital välja kasvanud maaklerfirma Far & Lee kaasasutaja koos Richard Leega.
Vastavalt Lee koostöö-kokkuleppele on valitsus lubanud teda mitte süüdistada «orienteeruvalt vahemikus 1999-2004 teatud Connecticuti riskifondis töötamisega» seotud insaider-kauplemises. Lee, kes töötas tol perioodil SACis, peab ühtlasi paljastama kõik võimalikud insaiderid.

SACi ennast ega ühtegi firma töötajat õigusrikkumises ei süüdistata. Fondi pressiesindaja keeldus igasugustest kommentaaridest.
Lee ja Fari advokaadid telefonikõnedele ei vastanud.

Süüdi tunnistas end ka Steven Fortuna, New Yorgi riskifondi S2 Capital Managementi tegevdirektor. Süüdistajate väitel olid Fortuna kaaskonspiraatoriteks üks teine S2 tegevdirektor, ühe Chicago riskifondi analüütik ning ühe Bostoni riskifondi juht. Enne S2 rajamist töötas Fortuna koos Lee ja Fariga kauplemisfirmas Stratix.
Kohtudokumentidest selgub, et Rajaratnami kohta võtmetunnistusi andnud Roomy Khanil oli väidetavasti viis kaasosalist, kes töötasid vähemalt neljas riskifondis.

Kuigi viimases süüdistustekogumis Rajaratnami nimepidi ei mainita, on seal mitmete kaebealuste seas viide ka Galleonile.

Neljapäeval väitsid uurijad, et maaklerfirma Incremental Capital asutaja Zvi Goffer oli üks kahte juristi ja veel kuut inimest kaasanud skeemi autoritest, kes väidetavalt kasutasid arreteerimise vältimiseks ühekordselt kasutatavaid mobiiltelefone. Dokumentide järgi töötas Goffer Galleonis 2008. aasta jaanuarist augustini. Gofferi advokaat telefonikõnedele ega emailidele kommentaari andmiseks ei vastanud.

Craig Drimal, keda samuti kõnealuses insaiderluses süüdistatakse, tegutses Galleon kontoris maaklerina, kuid ei olnud süüdistajate väitel fondi töötaja. SECi süüdistuste kohaselt edastas Khan Hilton Hotelsit puudutavat informatsiooni nii Rajaratnamile kui Gautham Shankarile, kes töötas maaklerfirmas Schottenfeld Group.
Enne Galleoniga liitumist töötas Goffer Schottenfeldis. Osa sellest ajast töötas ta koos Shankari ja teise kaebealuse David Plate'iga.

SECi tsiviilhagis kaebealuseks kuulutatud Schottenfeldi esindaja sõnul plaanib ettevõte uurijatega «täiel määral» koostööd teha. Drimali ja endiste Schottenfeldi töötajate advokaadid kommentaare andma ei soostunud.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles