Unt: eraisikute tarbimise kasvu ei näe enne 2011. aastat

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB sularahaautomaat.
SEB sularahaautomaat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui kinnisvaramüüjad üritavad praegust hindade madalseisu kasutada põhjusena, miks hetkel tasub kinnisvara osta, siis SEB panga juhatuse liige Riho Unt üritas tänasel kinnisvarakonverentsil inimesi maa peale tagasi tuua, prognoosides, et inimeste ostujõud jääb madalale kogu järgmiseks aastaks.


«Töötuse tipp saabub reeglina kolm kuud pärast põhja. Töötuse tipp saabub 2010. aasta esimese kvartali jooksul,» sõnas Unt. SEB analüüsi kohaselt jääb töötuse määr järgmisel aastal 16 protsendi kanti, millest võib eeldada, et ostuhuvi väga suureks kasvada ei saa.

Väikese nõudluse tõttu ei toimu ka erilisi muudatusi erasektoris - ehitusfirmad sõltuvad põhiliselt riigihangetest ja ELi rahastavatest projektidest.

Eeltingimused kinnisvaraturu elavnemiseks on töötuse stabiliseerimine ja kahanemine ning kinnisvarahindade püsimine stabiilsena vähemalt kuus kuud. Kumbki ei juhtu Undi sõnul enne järgmise aasta suve.

Eraisikue tarbimise kasv ei hakka SEB hinnangul aga toimuma enne 2011. aasat.

Mis puudutab pankade laenustrateegiat, siis on näha, et omafinantseeringut küsitakse praeguse 30 protsendi asemel 20 protsenti. Lisatagatisest enam soovitakse näha rohkem laenaja enda rahalist panust.

Unt tunnistas ka, et võlgnevused pankadele kasvavad möödukalt edasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles