Raie: välisinvesteeringute saamiseks tuleb vaeva näha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Raie, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja
peadirektor
Siim Raie, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Foto: Peeter Langovits

Kaubandus-tööstuskoja peadirektori Siim Raie sõnul meelitab välisinvestoreid stabiilne ettevõtluskeskkond, kuid nende riiki meelitamiseks tuleb ka vaeva näha.


Raie sõnul peab eelkõige olema keskkond, kuhu investeerida: sobilik maa, motiveeritud töötajad, arusaadav ja stabiilne maksusüsteem. Teisalt tuleb rakendada investorite riiki meelitamiseks ka aktiivseid meetmeid.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasustuse välisesindused selle nimel ka tegutsevad. Tuleb uurida suurettevõtete soove ja vajadusi, teha neile pakkumisi ja Eestisse kohapealsete oludega tutvuma kutsuda. Korraldatakse koguni riikidele konkursse mingi kindla investeeringu saamiseks.

Raie sõnul annaks tööd potentsiaalse välisinvestoriga kindlasti parandada. Praegu on investorite huvi üle maailma suhteliselt madal. Ettevõtteid, mida meelitada, on vähe ja nende peale ihuvad hammast teisedki riigid. Seetõttu on riigi makrokeskkonna atraktiivsus järjest olulisem.

«Ma usun, et eesti on oma ligitõmbavuse suures osas säilitanud, sest me ei ole massiliselt makse tõstnud ega turgu piiranud ning oleme endiselt välismaailmale avatud,» lausus Raie. Ta lisas, et me ei peaks seejuures mitte keskenduma allhanke Eestisse toomisele, vaid püüdma pakkuda rohkem tarbijaile suunatud kõrge lisandväärtusega lõpptoodangut.

«Seda, kuidas soomlastele allhanget teha, me juba teame, aga kuidas müüa valmistoodangut Soome ja Rootsi lõpptarbijale, peame veel õppima,» märkis ta. Raie hinnangul on Eesti tootjad näidanud majanduslanguse ajal suurt paindlikkust ja see annab lootust. Ettevõtted otsivad täna tema sõnul ka ise väga aktiivselt investoreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles