France Telecom hiilib Eesti telekommunikatsiooniturule

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ringhäälingu saatekeskuses vähemusosaluse omandanud Prantsuse telekommunikatsioonifirma France Telecomi tütarfirma TeleDiffusion de France (TDF) kavatseb kasutada saatekeskuse antenne ka telefoni- ja internetioperaatoritele teenuste pakkumiseks.

TDF tehnilise juhi Michel Boschi sõnul kavatseb ettevõte kasutada saatekeskuse antenne selleks, et pakkuda tehnilisi teenuseid muu hulgas telefoni- ja internetioperaatoritele. «Me ei ole kommertsoperaator, vaid pakume oma teenuseid firmadele,» ütles ta.

Saatekeskusest konkurent

Tallinna ehitatava traadita andmesidevõrgu VEMIS arendusdirektor Uku Kuut ütles, et pilootprojekte traadita võrgu väljaehitamiseks on teinud paljud, tõsiselt tegelevad sellega praegu aga Tele2 ja VEMIS.

«Ringhäälingu saatekeskusel on Eesti andmesideturule tulekuks suur eelis, sest neil on juba olemas mastide süsteem ja nendevaheline side,» ütles Kuut.

Kuudi sõnul tegeleb TDF andmeside baasjaamade ehitamise ja ühenduste väljarentimisega internetiteenust pakkuvatele firmadele.

«Ka saatekeskus saab mõne aasta pärast kindlasti konkurendiks,» avaldas Kuut veendumust. «Need prantslased poleks siia muidu tulnud.»

Kuudi hinnangul on Eesti Telefon endiselt parim firma interneti metsataludesse viimiseks, sest teiste võrguehitajate jaoks ei tasu hajaasustusega piirkondadega tegelemine ära.

Eesti Telefoni poolt maapiirkondades paigaldatud, raadiolahendusel põhineva RAS1000 terminalide andmesidekiirust saab Kuudi väitel suurendada 10 000-15 000-kroonise investeeringuga kliendi kohta.

Eesti Telefon teeb koostööd

«Aga nad ei tee seda, sest neil on vaja kasumit teenida,» lausus ta. «Võib siiski arvata, et ka Eesti Telefon on hakanud arendama oma internetipõhist telefoniteenust.»

Traadita VEMISe nimelise andmesidevõrgu ehitamist Tallinna on alustanud TRL Group. Detsembris paneb oma baasjaama Tallinnas püsti ka Tele2.

Eesti Telefoni pressiesindaja Anu Vahtra sõnul on ka Eesti Telefon peatselt valmis pakkuma traadita juurdepääsu tehnilisi lahendusi, mis võimaldavad nii kõne- kui ka andmesidet. Eesti Telefon teeb juba praegu koostööd ringhäälingu saatekeskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles