Mida hakkab Apple tegema tulevase sõrmejäljekoguga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i uus lipulaev iPhone 5S
Apple'i uus lipulaev iPhone 5S Foto: SCANPIX

Eile avalikustas Apple oma uue nutitelefonide tippmudeli 5S, mis kasutab kasutaja identifitseerimiseks sõrmejäljelugejat. Kuigi tegu pole esimese ettevõttega, mis sarnast meetodit oma telefonides kasutab, on tegu potentsiaalselt populaarseima sedalaadi seadmega, mis tõstatab üles mitmeid turvalisusega seotud küsimusi.

Varem on sõrmejäljelugejat ilma erilise eduta oma nutitelefonides kasutanud LG ning eelmisel aastal Google´i poolt ostetud Motorola, samuti on tehnoloogiat ilma suurema eduta üritatud juurutada erinevate tootjate poolt ka sülearvutites.

Kuigi Apple üritab sõrmejäljelugeja abil suurendada nutitelefoni turvalisust, on irooniana just see meetod ning sellest tulenevad ohud pannud mitmeid eksperte kasutajate privaatsuse pärast muretsema.

Küsimusi tekitavad nii sõrmejälgede võltsimise laiad võimalused, kui ka see, mida kavatseb Apple ilmselt miljonite kogutavate sõrmejälgedega peale hakata.

NSA skandaalide käigus avalikuks saanud USA võimude ja tehnoloogiaettevõtete vaikiva koostöö valguses on üsna tõenäoline, et kui Apple peaks looma ühtse sõrmejälgede andmebaasi, oleks USA võimudel Patriot Actile viidates üsna lihtne sellele ligipääsu taotleda.

 iPhone´i pressiüritusel kinnitas ettevõte, et ei loo selleks eraldi keskset süsteemi, vaid salvestab need lokaalselt krüpteeritult kasutaja seadmes, mis tähendab lõppkasutajale ilmselt palju vähem muret turvalisuse pärast. Kuna sõrmejäljetuvastuse puhul ei ole tegu võltsimiskindla tehnoloogiaga, tekib aga seega ikkagi võimalus, et lisaks telefonile võib huvitatud asjaosalistel tekkida ligipääs ka sõrmejäljega seotud teenustele nagu iTunes, iCloud , Dropbox jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles