Üldteenuse marginaalid langesid augustis keskmiselt kuus protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üldteenus oli augustis kõige populaarsematest elektripakettidest kallim ja võrreldes eelmise kuuga tõusis keskmine üldteenuse hind kaheksa protsenti, teatas sõltumatu võrdlusportaal Energiaturg.ee.

Kuid suuremate üldteenuse osutajate üldteenuse marginaalide keskmine hind langes augustis kuus protsenti, mis tähendab, et kõrgem hind oli tingitud kõrgest börsihinnast.

Suuremate üldteenuse osutajate üldteenuse marginaal ühe kWh kohta oli kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel, 0,65 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,85-sendise marginaaliga ning Imatra Elekter 0,95-sendise marginaaliga.

«Üldteenuse kõrgema hinnataseme põhjustasid keskmisest kallimad börsihinnad, mille kõikumisi on põhiliselt mõjutanud Põhjamaade ülekandepiirangud, hüdroreservuaaride madal tase ning jätkuv langemine tootmise suurenemise tõttu. Üldteenuse marginaalide hinnalangus siinkohal oluliselt tarbija jaoks lõpphinda ei mõjuta, kuna marginaal moodustab üldteenuse hinnast vaid 13 protsenti,» selgitas Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Tamme sõnul langetas Eesti Energia augustis esmakordselt üldteenuse marginaali 0,13 sendi võrra. Samas langes Imatra üldteenuse marginaali hind vaid 0,02 sendi võrra ja VKG jättis marginaali samale hinnatasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles