Swedbank: teine kvartal viis Eesti taas majanduslangusesse

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Statistikaamet alandas teise kvartali majanduskasvu aastases võrdluses ühe protsendini, kuid Swedbanki hinnangul on veel olulisem see, et  kvartali võrdluses olid nii esimene kui teine kvartal kergelt languses.

Esimeses kvartalis oli kvartaalne langus 0,1 protsenti ning teises 0,2 protsenti, pank peab seda oma hinnagus majanduslanguseks.

Viimati oli majandus kvartalivõrdluses languses 2009. aastal.

«Jooksevhindades majanduskasvu olulist aeglustumist aga ei toimunud, kusjuures esimesel kvartalil kasv isegi kiirenes. Seega kasvas SKP deflaator ehk kogumajanduse hinnakasvu iseloomustav hinnaindeks, mis on üsnagi üllatav, kuna enamike hindade kasv on hoopis aeglustunud,» kommenteeris panga analüütik Tõnu Mertsina.

Valitsemissektori investeeringud olid tugevas languses juba teist kvartalit järjest. Teisel kvartalil vähenesid valitsemissektori investeeringud enam kui viiendiku võrra. Valitsemissektori investeeringud jätkavad Mersina sõnul tõenäoliselt langust ka kolmandal kvartalil. «Seega ei ole selleks aastaks ette näha kogumajanduse investeeringute olulist kasvu.»

Mertsina lisas siiski, et kuigi Soome, Venemaa ja Läti majandus kasvab käesoleval aastal aeglasemalt kui eelmisel, võib oodata nendes riikides aasta lõpupoole kasvu kiirenemist, mis peaks läbi nõudluse kasvu toetama Eesti eksporti. 

Teiseks poolaastaks ootab Mertsina majanduskasvu järk-järgulist, kuid tagasihoidlikku kiirenemist. Augusti lõpus prognoositud 1,9 protsenti SKP kasvu jätab pank praegu jõusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles