Spordiseltsis Kalev logises asjaajamine juba aastaid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Kalev müüs võlgadest vabanemiseks oma peahoone, saavad nad esialgu seal edasi tegutseda.
Kuigi Kalev müüs võlgadest vabanemiseks oma peahoone, saavad nad esialgu seal edasi tegutseda. Foto: Toomas Huik

Ehkki Kalevi juhatuse arutule laenamisele on korduvalt tähelepanu juhitud ja peasekretär Rein-Vello Ojaverele on püütud ka süüdistust esitada, on Eesti tuntuima spordiseltsi suuremad varad laenude katteks ära antud.

Suure Kalevi ehk Eesti Spordiselts Kalevi võlakoorem ulatub üle 20 miljoni krooni. Kuhu see raha läinud on? Igal juhul mitte baaside korrashoidu, sest need lagunevad endiselt.

Tallinna Kalevi juhatuse esimees Kalle Klandorf ei usu, et peadirektor Rein-Vello Ojavere või keegi teine selle raha oma taskusse pani: «See raha lennutati lihtsalt tuulde – sõideti ringi, võeti vastu külalisi, korraldati pompoosseid võimlemispidusid ja muid üritusi.»

Nüüdseks on omanikku vahetanud Kalevi au ja uhkus Kalevi spordihall, spordiseltsi kontor heas kohas Pärnu maan­tee ääres ja Staadioni 8 asuv kinnistu.

Hoiatused jäid tähelepanuta


Arvestades, et Kalev SPAs on spordiseltsi osalus kõigest 50 protsenti ja teise poole osanikult Jaan Manitskilt on võetud 3,9 miljonit krooni laenu ujumiskooli võla katteks, libiseb seegi tõenäoliselt varem või hiljem suurärimehe kätte.

Kalevi juhtkonda on korduvalt hoiatatud. Näiteks nõudis rühm spordiseltsi liikmeid juba 2004. aastal erakorralise koosoleku kokkukutsumist, viidates, et Harjuoru tennisekompleksi alla turuhinna müües tekitati ühingule 6,6 miljonit krooni kahju.

Tähelepanu on juhitud MTÜde seadusele, mille järgi ei ole juhatuse liikmetel üldse õigust selliseid tehinguid teha. Saadud miljonite eest lubati korda teha Herne tänava tennisekompleks, kuid seda pole tehtud.

2005. aasta oktoobris kirjutas toonane Kalevi juhatuse liige ja praegune rahandusminister Jürgen Ligi: «Olen korduvalt tundnud, et minust ei saada aru, kui soovitan mõnest põhitegevusega mitteseotud varast ja ettevõtmisest loobuda. Justkui peetaks mind lolliks või sahkerdajaks.» 

«Kalev on mittetulundusühing missiooniga sport. Äris oleme äpud ja saame edaspidigi peksa. Kui me varad oleks riigi ja riigikontroll nende kasutust hindaks, ei jäetaks meist kivi kivi peale. Aga ka meil võib juhtuda, et ühel päeval juhatus vastutab.»

Ligi sundis nii kirjutama Kalevi Itaalia investoritega planeeritud Kalevi Hotellide projekt, mis liiva jooksis. Sellele juhtis oma kirjas tähelepanu ka Tõnu Tõniste. Nimelt pidi Kalev itaallastele tagastama ettemaksuna võetud miljon krooni.

Ebameeldiva üllatusena lisandus aga sellele summale peale kuue protsendi suuruse aastaintressi veel ka trahv – õigel ajal tagastamata jäetud summalt 0,15 protsenti päevas.
See kergitas võla 1,5 miljoni kroonini. «Mulle jääb arusaamatuks, miks nii hooletult võetud kohustusse suhtusime ja lepingut õigel ajal ei pikendanud,» kirjutas Tõniste. Pool miljonit lennutati sellega lihtsalt tuulde.

2005. aastast pärineb ka juhatuse otsus, millega see nõustub üheks aastaks Pärnu mnt 41 hoonetele pandi seadmisega 15 miljoni krooni suuruse laenu saamiseks. Jääb arusaamatuks, kust oleks ühe aastaga nii suur summa tagasi saadud.

Mitu inimest, nende hulgas Ligi ja Klandorf, kes ei suutnud toimuvaid sahkerdusi pealt vaadata, on Kalevi juhatusest tagasi astunud. Selle aasta 10. septembril otsustas spordiseltsi juhatus «arvata Rein-Vello Ojavere seltsi olulisel määral kahjustamise tõttu välja spordiselts Kalevi juhatusest».

Ja sellega asi piirdus. Rühma spordijuhtide juba 2005. aastal politseisse viidud avaldus, milles palutakse uurida Ojavere tegevust, ei viinud kuhugi.

Ei saanud hakkama


Mis Kalevi spordihalli müüki puutub, siis see punkt pandi juhatuse koosoleku päevakorda viimasel minutil. Eesti rahva lemmikhall läks vaid 3,6 miljoni krooni eest tegevjuhile võlgade katteks. Laen oli võetud 15 protsendi suuruse intressiga, millest tilkus iga päev juurde 30 000 krooni.

Tegelikult oli enne seda juba olemas rendileping Tallinna Kaleviga. Selle juht Kalle Klandorf on nördinud ja ütleb, et tal oli plaan hall euroraha toel korda teha.

MTÜ saab euroraha, aga praegune omanik Jaanus Glaase oma Valdor Holdinguga mitte. Klandorf juhib tähelepanu asjaolule, et Kalevi spordihallile on peale pandud kaheksa miljoni krooni suurune hüpoteek, mis tähendab, et objekti hind on kokku juba 12,6 miljonit, ja selle raha eest ei osta seda keegi tagasi.

Rein-Vello Ojavere tunnistab oma vigu laenutähtaegade ainuisikulisel pikendamisel ja kahetseb, et ei kutsunud õigel ajal juhatust appi. «Ma lootsin, et saan hakkama, kuid ei saanud,» nendib ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles