Professor: euro toob uue ringi investoreid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Varblane.
Urmas Varblane. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse professori, äsja Eesti Teaduste Akadeemia akadeemikuks valitud Urmas Varblase sõnutsi tuleb euro kasutuselevõtuga Eestisse uus ring investoreid.


«Kui Eesti saab euro, siis tuleb Soomest, Rootsist uus ring investoreid, kes toovad oma tootmise siia ja see pole enam nii lihtne tootmine nagu tuli siia 1990ndate alguses, vaid üksjagu keerukam ja nõudlikum, kus lisandväärtust on hulka rohkem,» ütles Varblane intervjuus Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaalile

Novaator

.

Varblane täpsustas, et euro puhul ei ole oluline mitte see, millal me eurotsooniga liitume, vaid see, millal Euroopa Komisjon selle välja ütleb.

Professori sõnul on Eestis väga suur tulevik masinatööstusel, sest Saksamaa, Norra, Rootsi vaatavad nüüd jälle üle, mida tasub kodus teha. «Lähedus põhiturgudele, paindlikkus, suutlikkus toota väikesi partiisid, mõistlik tulubaas nüüd on ka tööjõud olemas,» loetles Varblane Eesti eeliseid.

«Mööblitootja Bellus Furniture juht Rolf Relander ütles, et tema imestab, et soomlased pole uue hooga siia tulnud. Ütles, et kui tema praegu ei tegutseks Eestis, siis oleks ta juba ammu tulnud. Olukord on soodne, tööturul on 100 000 inimest, kes tahavad tööd teha. Töödistsipliin on paranenud, motivatsioon on paranenud. Teenused - rentimine, transport, koristus - kõik on läinud kõvasti odavamaks. Samuti pole mingit alust arvata, et meil hakkaks uuesti selline palgatõus nagu 2007. aastal.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles