USA suursaatkonna pressi- ja kultuuriataee Eric A. Johnson pakub suvisele grillipeole ameeriklaste lemmikuid grillitud hamburgerit ja okolaaditükiküpsist. Kaaslasteks maisitõlvikud ning Cuba Libre kokteil.
Sissejuhatus Ameerika kööki
Eric A. Johnsoni sõnul on Ameerika kokakunst sageli alahinnatud. «Mõnele piisab käigust Ameerikast inspireeritud kiirsöögikohta, et tembeldada Ameerika köök maitsetuks massitooteks,» ütleb ta. «Kujutage ette, kui ameeriklased hindaksid Skandinaavia toite Statoili tanklas söödud hotdogi põhjal.»
Enim mustatud Ameerika roog on hamburger Ameerika toiduikoon. Ent hamburger ei ole sada protsenti Ameerika juurtega. Nagu nimigi vihjab, pärineb hamburger Saksamaalt Hamburgi linnast. Uude Maailma tõid selle saksa immigrandid 19. sajandil. 1885. aasta paiku litsus üks ettevõtlik ameeriklane hamburgerikotleti lamedaks, pistis selle kahe saiaviilu vahele, hõlbustades nõnda hamburgeri transporditavust ning Ameerika hamburger oligi sündinud.
Õige liha ja kukkel
«Ei tohiks tulla üllatusena, et ameeriklasena armastan hamburgereid,» tunnistab Johnson. «Kui olen välismaal, igatsen hea hamburgeri järele. Iga kord, kui reisin tagasi USAsse, küsib mu ema, kes on suurepärane Itaalia-Ameerika kokk, mida sooviksin kodus süüa. Minu vastus on alati sama hamburgereid.»
Eestis on Johnsoni sõnul kahjuks peaaegu võimatu leida head hamburgerit, sest siin kasvatatakse lehmi peamiselt piima andmiseks, erinevalt Ameerikast, kus aretatakse ka lihalehmi.
Õige Ameerika hamburger valmistatakse loomahakklihast, kuid Eestis soovitab Johnson osta parimast kauplusest veiseliha lõike ja teha sellest ise hakkliha või hankida turult noore veise hakkliha. Trikina lisab ta lihale searasva. Nõnda maitseb hamburger rammusam.
Hamburgerikotleti oluline kaaslane on seesamiseemnetega kaetud hamburgerikukkel. Aeg-ajalt on Johnson kukli kloone Eestis kohanud, kuid need ei maitse nii nagu peaksid. Lahenduseks võtab ta mini-ciabatta, lõikab selle pooleks ning määrib seest Saaremaa võiga.
Hamburger maitseb Johnsoni sõnul kõige paremini, kui seda küpsetada lahtise tulega grillil. Teine võimalus on kasutada väga kuuma malmpanni. Õigesti valmistatud hamburger peab olema väljast krõmpsuv, kuid seest õrn ja mahlane. Küpsetamisega ei tasu liialdada, sest see laseb rasval plehku panna ja kotlet jääb kuiv.
Kukli vahele meeldib ameeriklastele susata ketupit, majoneesi, sinepit, grill- või tuhande saare kastet, kuhjata tomati- ja hapukurgiviile, salatilehti ning punase sibula rõngaid. Mõned eelistavad ka grillitud peekonit, pruunistatud seeni, guacamole-kastet, kapsasalatit või tillit.
Kui hamburger kehastab ehedat Ameerika maitset, siis okolaaditükiküpsis (Chocolate Chip Cookie) on ainus, mis suudab rahuldada ameeriklaste magusaisu. Tuletage meelde «ideaalseid» Ameerika peresid maalivaid 50ndate komöödiaid, kus lapsed tulevad koju õnneliku pereema rüppe, kes on veetnud lilleline põll ees, terve päeva köögis, et pakkuda võsukestele ahjusooje okolaaditükiküpsiseid.
Sõda küpsiste pärast
Enamik allikaid väidavad, et esimesed okolaaditükiküpsised küpsetas Ruth Wakefield 1933. aasta paiku oma külalistemajas Toll House Inn Massachusettsi osariigis Whitmani linnas, kasutades Nestle okolaaditükikesi. Ei läinud kaua, kui küpsisesõbrad jaotusid kahte leeri ühed hakkasid eelistama pehmeid ja nätskeid (soft and chewy), teised krõbedaid ja krõmpsuvaid (crisp and crunchy). Esimesi küpsetatakse ahjus 9 minutit, teisi 11.
Needsamad õnnelikud lapsed, kellele ema andis värskeid küpsiseid, võisid mõnikord lakkuda tainajääkidega kaussi ja lusikat. Mõne aja pärast lapsed märkasid, et tainas mekib sama hästi või isegi veel paremini kui küpsised. Sedasi saigi alguse okolaaditükiküpsisetaina menu, ilma et see oleks jõudnud ahju.
Pehmete ja nätskete ning krõbedate ja krõmpsuvate küpsiste pooldajate vahelisse kodusõtta lisandus kolmas võitleja noor toore taina põlvkond. Noid innustasid veelgi eks-hipid Ben Cohen ja Jerry Greenfield, kes hakkasid valmistama 1986. aastal legendaarset okolaaditükiküpsisetaina-maitselist jäätist. Peagi niitis ketserlik maius jalust terve riigi ning suurfirmad nagu Nestle ja Pillsbury tõid supermarketisse müügile oko-laaditükiküpsisetaina. «Kuigi tainas on mõeldud küpsetamiseks, olen kindel, et ainult väike osa sellest lõpetab ahjus,» sõnab Johnson.
Hamburgerid kuuele
Õige hamburger on tehtud värskest veisehakklihast. Käsitse liha võimalikult vähe, et vältida selle vintskeks muutumist.
1 kg värsket veisehakkliha, 100 g pehmet searasva, soola, musta pipart, sibulapulbrit, (soovil sojakastet, Tabascot, muid ürte), 100 g juustu (Cheddari, veitsi või sinihallitusjuustu).
Jaga liha ja searasv kuueks portsjoniks. Puista pätsid üle soola, musta pipra, sibulapulbri ja muude maitseainetega. Masseeri searasv ja ürdid lihasse. Pista lihapalli sisse riivitud juustu ning jäta pooleks tunniks seisma. Valmista kuus hamburgerisaia baguetteist, ciabattast või mini-ciabattadest. Lõika saiatükid pooleks ja määri seest sulavõiga.
Grilli liha väligrillil (eelnevalt võid määrida grilli searasvaga). Hamburgerid peavad jääma väljast krõmpsud, kuid seest mahlased ja õrnad. Kui hamburgerid on peaaegu valmis, lisa grillile saiad ning rösti kuldpruuniks. Pane hamburgerid saia vahele, lisa juurde sinepit, majoneesi või ketupit, salatilehti, punase sibula rõngaid, tomati- või hapukurgiviile. Söö koos kartulikrõpsude, friikartulite või praetud sibularõngastega.
okolaaditükiküpsised
Too kõik koostisosad toatemperatuurile. Soojenda ahi 200 kraadini.
Lisa 300 g võile 200 g valget roosuhkrut, 100 g helepruuni roosuhkrut, 100 g tumepruuni roosuhkrut ja sega. Lisa 2 sl vaniljeekstrakti või rummiga segatud vaniljesuhkrut, 375 g sõelutud jahu, 1 tl soola, 1 tl soodat ja sega korralikult. Sega kergelt juurde 2 muna, 100 g ahjus röstitud Kreeka pähkleid ning 200 g tumeda okolaadi tükke.
Kukuta lusika abil tainatükid ahjuplaadile. Küpseta umbes 8 minutit, kuni küpsised on lamedad ja pruunikad. Jahuta restil.
Maisitõlvikud
Hamburgerieine sissejuhatuseks valmistab Johnson keedetud maisitõlvikuid, mis on praeguseni paljudele Ameerika indiaanihõimudele püha saak. Maisi süüakse ka värskelt, eriti suvel, mil ta on kõige magusam. Parim mais on värskelt korjatud mais, sest temas peituv suhkur muutub kiirelt tärkliseks. Maisi ostes jälgi, et maisitõlvikud oleksid koorimata ja et õisik ei oleks kuivanud ning pruun. Maisi värskust saab kontrollida, kui pista sõrmeküüs maisiterasse kui sealt pritsib mahla, on mais värske.
Koori vähemalt üks maisitõlvik ühe inimese jaoks. Aseta pooleks lõigatud tõlvikud keevasse vette ja hoia neid seal 3-5 minutit. Võta tõlvikud välja ja määri sulavõiga. Lisa soola-pipart.
Maisitõlvikuid võib ka grillil küpsetada.
Cuba Libre
Bacardi pere alustas rummi valmistamisega 1862. aastal Kuubal. Kui võim läks Fidel Castro kätesse, kolis pere Puerto Ricosse, kus tegutsetakse siiani. Nende kuulsaim jook Cuba Libre on pärit umbes aastast 1900, mil kokakoola jõudis Kuubale. Lootuses, et saar saab kord vabaks, öeldakse kokteili juues toost: Cuba Libre!
Täida klaas jääga. Pigista klaasi veerandiku laimi mahl ja viska laim jää sekka. Lisa 5 cl heledat Bacardi rummi ning 10 cl kokakoolat.