Seadusmuudatus kiirendab riigimaa müüki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

President Toomas Hendrik Ilves kuulutas välja riigivaraseaduse ja looduskaitseseaduse muutmise seaduse, mis kiirendab riigivara võõrandamist ja täpsustab eelisostuõiguse rakendamist.

Seaduse jõustumisel lihtsustub riigivara võõrandamisel tekkiva eelisostuõiguse rakendamine, lüheneb võõrandamistoimingute aeg ja halduskoormus, teatas keskkonnaministeerium. Piirinaabritele ja õiguslikul alusel maa kasutajatele on tagatud võimalus omandada kinnisasi enampakkumisel kujunenud hinnaga.

Seni said piirinaabrid riigile kuuluva metsakõlvikut sisaldava kinnisasja müügil oma ostueesõigust kasutada pärast seda, kui enampakkumine oli õnnestunud ja selle võitjaga oli sõlmitud müügileping. Uue seaduse järgi tuleb naabritel eelisostuõiguse kasutamiseks ka ise enampakkumisel osaleda.

«Enampakkumisel osalenud piirinaaber saab eelisostuõigust kasutada ka siis, kui ta ise ei võitnud pakkumist, kuid kinnisasi tuleb tal osta ikkagi enampakkumisel kujunenud lõpphinnaga,» ütles Maa-ameti peadirektori asetäitja Anne Toom.

Juhul, kui eelisostuõigust omav isik tähtaja jooksul müügilepingut ei sõlmi, taastub enampakkumise võitja õigus kinnisasi omandada.

Samadel tingimustel saab eelisostueesõigust kasutada ka riigile kuuluva haritavat maad või looduslikku rohumaad sisaldavat kinnistut kasutav isik. Kui aga sama kinnistu osas soovivad eelisostuõigust kasutada nii piirinaaber kui ka kasutaja, siis eelistatakse kasutajat.

Tasaarvestuse taotluste tähtaeg lüheneb

Tänavu juulis jõustunud looduskaitseseaduse muudatused võimaldavad kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasjaga maaomanikel osaleda riigimaa müügioksjonitel ja maksta enampakkumisel võidetud maatüki eest neile kuuluvate looduskaitsemaadega ehk tasaarvestamise korras.

«Peagi jõustuv seadusemuudatus aga muudab ka tasaarvestamise avalduste esitamise tähtaega,» märkis Toom. Taotlus tuleb esitada viie päeva jooksul pärast enampakkumiste tulemuste teatavaks tegemist.

Ka võimaldab seadusemuudatus võõrandada või anda kasutusse Eesti riigile mittevajalikku riigivara ilma riigivaraseadust kohaldamata, kui valitsusdelegatsioonid või muud pädevad institutsioonid on sõlminud sellekohase rahvusvahelise kokkuleppe.

Riigikogu võttis riigivaraseaduse ja looduskaitseseaduse muutmise seaduse vastu 15. oktoobril. Seadus jõustub 10 päeva pärast Riigi Teatajas ilmumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles