Skip to footer
Päevatoimetaja:
Sander Silm
Saada vihje

Aiaõhtu vardaroad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto

Varda otsa lükitud liha- ja köögiviljapalad koos maitsekastmega annavad tavalise lihatükiga võrreldes grilliõhtule rohkem isuäratust ja värvi.

Vardaroogade õnnestumiseks on kindlasti vaja teada ja täita põhireeglit: samasse vardasse lükitavad toiduained peavad valmima ühel ajal. Ühesugune peab olema ka läbiküpsemiseks vajaminev kuumus ja grillresti kaugus sütest või grillelemendist. Ebaõige valik võib jätta mõne toiduaine päris tooreks ja lasta teisel kõrbema minna.

Niisiis lükkige pikemat küpsemist vajava liha kõrvale vardasse paprikat, sibulasektoreid ja poolpehmeks keedetud väiksemaid kartuleid. Tomatid ja šampinjonid pange paari kiiresti valmiva kala, broileri või tallelihaga. Ärge unustage ka võimalust torgata toiduained vardasse liikide kaupa ning jagada hiljem taldrikutele laiali.

Vardasse lükitud toiduained pannakse hõõguvate süte kohale õliga määritud grillrestile või väga kuumaks aetud ribilisele grillplaadile, kasutada võib ka paksust fooliumist ribilisi panne.

Siseruumides seatakse vardad samu abivahendeid kasutades ahju grillelemendi alla. Nii resti kui aukudega fooliumpanni alla on kindlasti vaja asetada pann tilkade püüdmiseks, millele võib lõhnade ja suitsu vähendamiseks puistata saiatükikesi. Et toiduainete pruunistumise asemel ei toimuks tavaline küpsemine, olgu ahjuuks suletud vaid ahju eelkuumenemise ajal, küpsemisel aga olgu vähemalt pooleldi avatud. Hakklihavardaid võib 250 °C kuumutatud ahju keskel restil küpsetada ka ahju üldkuumuse ja suletud uksega.IaI

Lõhe-köögiviljavardad

600 g lõhefileed, 1 suvikõrvits, 1 karp kirsstomateid, 1 karp väikesi šampinjone. Marinaadiks 3 sl õli, 4 sl sidrunimahla, 2 tl jahvatatud kurkumit või 1 tl karrit, 0,5 tl jahvatatud valget pipart,
0,5 tl soola.

Lõika kala umbes 3 x 3 cm suurusteks tükkideks, tükelda suvikõrvits 16 sama suureks tükiks. Sega ained marinaadiga ja lase toatemperatuuril tund aega maitsestuda. Patsuta kalatükid enne varrastele lükkimist paberiga võimalikult kuivaks, köögivilja puhul pole see oluline.

Torgi toiduained vaheldumisi varrastele ja küpseta meelepärasel viisil umbes 20 minutit, üks kord keerates. Paku juurde külma jogurtikastet.

Jogurtikaste

2 dl paksu maitsestamata jogurtit, peenestatud tilli, peenestatud murulauku, 1 tl soola, 1 tl sinepit.

Jäta kokkusegatud ained umbes tunniks külma maitsestuma.

Hakklihakebabid

400 g lahjat veisehakkliha, 1 sibul,

2 küüslauguküünt, 2 sl tomatipüreed, 1 sl vedelat mett, 1 tl jahvatatud koriandrit, 1 tl jahvatatud vürtskööment, 0,5 tl Cayenne’i pipart, soola, purustatud musta pipart.

Pane 8 grillvarrast vette ligunema, lõika sibul noaga hästi peeneks. Sega kõik ained kokku ja hoia vähemalt tund aega külmas. Jaga tainas kaheksaks osaks ja vooli need vorstikesteks, mille pikkus on ligikaudu 2/3 varda pikkusest.

Vajuta tikud vorstikeste sisse ja sule tekkinud pragu hoolikalt, pintselda pind õliga üle ja grilli otsekohe kas süte kohale asetatud ribilisel grillplaadil, grillelemendi all või väga kuumas ahjus ligikaudu 15 minutit. Paku juurde redisetzatzikit.

Redisetzatziki

3 dl paksu maitsestamata jogurtit, 10–15 redist, 2 küüslauguküünt, peotäis murulauku, 2 tl vedelat mett või pruuni suhkrut, 2 tl sidrunimahla, purustatud musta pipart, soola.

Paksendatud jogurti puudumisel nõruta vedelat jogurtit kohvifiltris tund-poolteist. Lõika küüslauk noaga imepeeneks, tükelda murulauk ja redised. Sega kõik ained läbi ja lase tund-paar külmas maitsestuda. Enne serveerimist sega veel kord.

Sateevardad

1 kg kiiresti küpsevat liha: korralikult laagerdunud veise välisfileed (saab ainult suurkauplustest), seafileed, broileri või kalkuni rinnaliha. Lisaks: bambusest grilltikke.

Pane grilltikud juba hommikul raskuse alla külma vette ligunema, et vältida hilisemat süttimist. Lõika liha väikesteks, umbes 1,5 cm suurusteks paladeks ja hoia neid marinaadiga kaetult külmas kohas vähemalt 3 tundi, toatemperatuuril piisab 1 tunnist. Torgi lihatükid tikkude otsa tihedalt üksteise kõrvale; arvesta igale sööjale 4–5 varrast. Lao vardad kuhjana vaagnale, iga lihaliik eraldi ja lase toatemperatuurile soojeneda. Vahetult enne grillimist patsuta rohke köögipaberiga täiesti kuivaks. Grilli mõnel eespool kirjeldatud viisil, keera kord või kaks teine külg. Küpsemisajaks võib arvestada ligikaudu 5–6 minutit, mitte rohkem. Pikemal küpsemisel liha kuivab ja muutub maitsetuks, hiljem aga hakkab kõrbema. Serveeri kohe koos meelepäraste kastmete, keedetud riisi ja värske kurgiga.

Lihtne marinaad

2sl fariinsuhkrut, 4 sl tumedat sojakastet, 1 sl sidrunimahla, 4 sl toiduõli.

Sulata suhkur lusikatäies tulises vees. Lase jahtuda ja klopi juurde muud ained. Kalla toiduainete hoidmiseks määratud tugevasse kilekotti pandud lihatükkide peale, loksuta hästi läbi ja jäta maitsestuma. Toatemperatuuril piisab nii väikeste lihatükkide maitsestumiseks tunnist, külmas võib hoida kauem.

Puuviljakaste sateevarrastele

2 suurt mangot, 1 suur kollane paprika, 1 sibul, õli, maitse järgi Cayenne’i pipart, soola, purustatud musta pipart.

Peenesta sibul ja hauta õlis läbipaistvaks. Lõika paprika ja kooritud mangod väikesteks tükkideks, lisa pannile ja hauta madalal kuumusel pehmeks. Maitsesta meelepäraselt; serveeri külmkapitemperatuuril.

Kommentaarid
Tagasi üles