Sule: tervishoiu usaldusväärsus saab ränga hoobi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sule.
Urmas Sule. Foto: Toomas Huik

Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule ütles, et haigekassa otsusega vähendada tervishoiuteenuste hindu kuue protsendi võrra saab ränga hoobi kogu Eesti tervishoiusüsteemi usaldusväärsus.



Kuidas kommenteerite haigekassa väidet, et plaanitav hinnalangus patsientide olukorda ei halvenda, kuna tervishoiuteenuseid saab sama raha eest rohkem osta?


Kui näiteks põllumehele pakutakse traktori asemel kaks Kia autot osta, kas see rahuldaks teda? Võib ju öelda, et tal läks palju paremini, sest sai kaks masinat ühe asemel, aga põld jääb suure tõenäosusega kündmata.



Tervishoiuteenuste hindade langetamine toob vääramatult kaasa palgalanguse, ja veel suuremas ulatuses kui see kuus protsenti. On küsitav, kas patsientide jaoks läheb asi paremaks, kui meil on odavamad ja rumalamad arstid tööl. Pikemas perspektiivis hakkab selline otsus paratamatult tervishoiu kvaliteeti mõjutama, sest inimesi pole võimalik väiksema palga eest paremale tööle piitsutada, nagu tehti orjadega vanas Roomas.



See otsus halvendab igal juhul arstiabi kvaliteeti. Ma ei tea, kui palju on Eestis inimesi, kes on nõus ükskõik millise arstiabiga, kui selle kiiresti kätte saab.



Kas haiglatel on ehk sisemisi reserve kokkuhoiuks?


Tuleb aru saada, et neid reserve on tänavu juba nagunii palju kokku tõmmatud. Käibemaksu tõstmine kahe protsendi võrra tähendas meile otsest kulude kasvu. Haigla eelarve ei sõltu ainult hinnast, vaid ka teenuste mahust, mis lepingutega paika pannakse. Nüüd tehakse aga muudatus veel enne aasta lõppu. Algul sellest küll juttu ei olnud.



Kahjuks ei näe me ka Eesti inimeste tervise hüppelist paranemist. Pigem mõjuvad rasked ajad tervist halvendavalt. Algul püüavad kõik veel, hambad ristis, haigust varjata, kuid mõne aja möödudes pole see enam võimalik. Kindlasti näitavad kasvu psüühika- ja ka südamehaigused, millest viimased on nagunii eestlaste nõrk koht.



Kas näete ka uut ohtu, et meedikud lahkuvad Eestist?


Kui me seda juba näeme, on asi väga kehvasti. Neid ohte peaks ette nägema. Ega praegu teisiti töötajaid motiveerida pole võimalik, kui nendega ausalt rääkida. Aga me ei saa nagu Jeesus Kristus kogu linna ühe kala ja leivaga ära toita. Mingi piirini inimesed saavad aru, aga ühel hetkel ei paku see jutt enam huvi ja ehk kusagil räägitakse paremini.



Oluline on, millise signaali saavad praegu noored, kes alles õpivad arstiks või õeks. Praegu oleme hakkama saanud ka tänu sellele, et vanemad kolleegid töö­tavad kauem. Arstkonna keskmine vanus kogu aeg tõuseb.



Kas haiglate ja arstide esindajatega seda kuue protsendi suurust kärbet arutati?


Arutati erinevad variante, kuid kuna kokkuleppele ei jõutud, tehti asi lõpuks ühepoolselt ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles