Arstid: vähema raha eest sama head arstiabi anda ei saa

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eesti arstide liit hoiatab pöördumises riigikogu ja presidendi poole, et arstiabi kvaliteedi säilitamiseks on vaja Eesti tervishoiu rahastamissüsteemi muuta.

«Poliitikute väide, et hindade langetamine ei muuda arstiabi patsiendi jaoks halvemaks, ei ole õige. Hind määrab teenuse sisu ja väiksema raha eest sama kvaliteetset arstiabi anda ei ole võimalik,» kinnitab Eesti arstide liidu volikogu pöördumises riigikogu liikmete ja vabariigi Presidendi poole.

Arstide liidu sõnul on jätkusuutliku ja Euroopas konkurentsivõimelise tervishoiu jaoks vaja praegust rahastamissüsteemi muuta.

«Majanduskriis on teravalt esile toonud meie tervishoiu rahastamise probleemid, mille lahendamiseks ei piisa lühiajalistest meetmetest, nagu ravi hindade ja arstide palkade langetamine 2010. aastaks,» kirjutab arstide liit.

«Tervishoiusüsteemi finantseerimine ei saa sõltuda ainult sellest, kuidas laekub sotsiaalmaks,» kinnitavad arstid. Nende sõnul on lähiaastatel maksulaekumise vähenemisest tekkivat eelarvepuudujääki võimalik korvata haigekassa jaotamata kasumist, kuid jätkusuutlik see pole.

Maailma Terviseorganisatsiooni ekspertide hinnangul jääb sama rahastamismudeli jätkumisel Eesti tervishoiu eelarve defitsiit püsima ka kaugemas tulevikus.

«Arstide, õdede ja hooldajate sissetulek on sel aastal vähenenud hinnanguliselt 10 protsenti. Tervishoiu eelarvet on viimasel kahel aastal kärbitud juba ligi kahe miljardi krooni võrra, edasine kulude vähendamine tähendab paratamatult töökohtade kadumist, mis seab ohtu eelkõige väiksemate erialade jätkusuutlikkuse ja tekitab lähitulevikus arstiabi kättesaadavust oluliselt piirava arstide ja õdede puuduse,» hoiatab arstide liit.

Arstid meenutavad, et tervishoiusüsteem peab olema stabiilne, erakondlikust poliitikast sõltumatu ja lähtuma arstiabi tegelikust vajadusest.

«Kutsume rahvaesindajaid otsima tervishoiu rahastamise muutmiseks lahendusi, mis oleksid põhjalikult läbi kaalutud ja annaksid patsientidele kindlustunde, et tervishoiusüsteemi toimimine on tagatud ka tulevikus,» on arstide sõnul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles