Swedbank sulgeb võimaliku andmelekke tõttu pangakaarte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaardid.
Krediitkaardid. Foto: Paul Sakuma/AP

Swedbank sulgeb võimaliku kaardiandmete lekke tõttu Hispaanias ka oma Eesti klientide pangakaarte.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask selgitas BNS-ile, et suured kaardioganisatsioonid nagu Visa ja MasterCard märkasid võimalikku petuskeemi ning teavitasid sellest panku üle maailma, sealhulgas Eesti pankasid.

«Pangad omakorda võtavad selle info baasilt ühendust oma kaardiklientidega, alustades ennetavat tegevust kaardiandmete kuritarvitamise ärahoidmiseks - kliendile helistatakse ning informeeritakse vajadusest olemasolev kaart turvalisuse huvides sulgeda ning vormistada uus,» rääkis ta.

«Võimaliku pettuse täielik ulatus pole veel selge, infot tuleb meile organisatsioonide poolt jooksvalt. Küll aga saame öelda, et nädalas oleme võtnud ühendust mitmesaja kliendiga,» lausus Siilivask.

Siilivask märkis, et turvalisuspõhjustel toimuv kaardivahetus on kliendi jaoks tasuta.

Tema sõnul peaksid oma kaardikasutuse eriti tähelepanelikult üle vaatama aasta jooksul Hispaanias reisinud inimesed, aga pank soovitab ka teisi Euroopa riike külastanud klientidel oma kaardiandmed üle vaadata.

Siilivask rõhutas, et kliendid peaksid ka ise olema tähelepanelikud oma pangakaardi kasutamise osas: kaardil tuleks hoida silma peal, hoida PIN-kood ainult enda teada, jälgida oma kaarditehinguid, välisreisidel olla tähelepanelik «sõbralike» abistajate suhtes.

Mitte mingil juhul ei tohiks inimene anda oma kaarti käest ära selliselt, et teenindaja lahkub koos kaardiga kliendi nägemisulatusest.

Internetitehingute tegemisel tuleb silmas pidada ka arvuti turvalisust ja mitte edastada oma kaardiandmeid kolmandatele isikutele, sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles