Türkmenistan tahab keelata Gazpromil ära Kesk-Aasia gaasi reekspordi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi torujupid Krasnodaris
Gazpromi torujupid Krasnodaris Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Türkmenistan tahab Gazpromil ära keelata raha teenimise sellest Kesk-Aasia riigist pärit maagaasiga.


Türkmenistan plaanib keelustada gaasi reeksportimise Euroopasse, kirjutab Vedomosti. Selline tingimus võib leida koha Turkmengazi ja Gazpromi uues lepingus, mida tõenäoliselt hakatakse arutama pärast 20. oktoobrit.

Türkmenistan tahab gaasi müüa nn Euroopa hindadega.

Gazpromi dokumentide järgi läheb Kesk-Aasiast pärit gaas ekspordiks ja kontsern ei tasu sellelt eksporditolli (kuni 30 protsenti gaasi hinnast), kuigi tegelikkuses tarbitakse see ära Venemaal.

Juhul, kui Turkmengaz keelab Vene kontsernil re-eksportimise ära, siis müüakse Türkmenistanist pärit gaas maha Venemaal ja Vene oma läheb ekspordiks. Nii tuleb aga tasuda ära ka tollimaks, mis kärbib Gazpromi valuutasissetulekut minimaalselt kahe miljardi dollari võrra.

Ajaleht Vremja Novostei märgib, et sellise reegli tõttu kaotab Gazpromi jaoks gaasi sisseostmine Türkmenistanist igasuguse mõtte.

Gazprom kirjutab lepingutesse gaasi reeksportimise keelu, püüdes mitte lubada müüa edasi oma kütust. Alates 2001. aastast võttis Gazprom Euroopa lepingutest välja reekspordi keelu ja seda pärast Euroopa Komisjoni nõudmist, jättes selle sisse SRÜ riikidega sõlmitud kokkulepetesse.

Vene ja Türkmenistani riigipead leppisid septembris kokku gaasitarnete taastumise osas, kuid hinnast ja mahust tookord ei räägitud.

Türkmenistani gaasitarned Venemaale katkesid pärast gaasitorustikul SATS-4 ööl vastu 9. aprilli juhtunud plahvatust, milles türkmeenid süüdistasid Vene gaasimonopoli Gazpromi. Gazprom lükkas taolised süüdistused tagasi.

Kui palju kütust Vene gaasihiid tänavu osta plaanib, pole teada. Kuid järgmisel aastal võivad Türkmenistani gaasitarned Venemaale kerkida 30 miljardi kuupmeetrini.

Kuni 2009. aastani ostis Gazprom Türkmenistanilt igal aastal reeksportimiseks Ukrainasse ja Euroopasse kuni 50 miljardit kuupmeetrit gaasi, mis moodustab kaks kolmandikku riigi kogu gaasitoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles