Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Maitseroheline aknalaual

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Maitsetaimi võib külvata väiksesse potti.
Maitsetaimi võib külvata väiksesse potti. Foto: Liis Treimann

Kevade lähenedes võiks hakata köögi aknalaual maitsetaimi kasvatama, et oleks käepärane supirohelist võtta ja silmal ilus vaadata.

Maitsetaimi tasub külvata aknalaua-kasvuhoonesse – paraja suurusega plastnõusse, millel läbipaistev katus peal. Katte all püsib õhk ja muld niiskena ning õhusoojagi on seal rohkem, et tagada taimede kiirem ja ühtlasem tärkamine. Kui külvata seemned tavalisse karpi või potti, tuleb need idanemise kiirendamiseks pealt kilega katta.

Maitsetaimedest sobib aknalaual kasvatada kress-salatit, allikkressi, põld-võõrkapsast, lehtsinepit, majoraani, murulauku ja basiilikut. Väga kiire tärkamise ja arenemisega taimi võib hakata juba mõni päev pärast mullast väljatulemist toiduks kasutama, ootamata nende suuremaks sirgumist. Maitsetaimed on maitsvad ja täisväärtuslikud juba idulehtede järgus. Iga nädala tagant tasuks teha korduskülv, nii jõuavad uued taimed sirguda tarvitamiskõlblikuks, enne kui vanad otsa saavad. Maitsetaimi ei turgutata mineraalväetiste, vaid spetsiaalse loodusliku kompostiga.

Tagasi üles