Eesti XXI sajandi valgustid

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tootjad

Nüüd, mil loodus muutub iga päevaga nukramaks ja pimedat aega on aina rohkem, kipub taas esile valgustuse teema.  Milliseid lampe ja pirne eelistada, et oleks valge ja õdus ning samas pakuks valgusti ka silmailu? Arter palus viiel nimekal eesti disaineril esitleda oma loomingust parimat sel sajandil disainitud toodet.

«Pärg» – uhke lühter suursugusesse ruumi

Autorid Kalli Sein, Valev Sein
Tootja OÜ Ideeklaas
Valgusti koosneb käsitsi valmistatud klaasdetailidest, mis kinnituvad roostevabast metallist keevitatud karkassile. Klaasmoodulid on kirkast klaasist, sulatatud ja koolutatud. Valgustil on 12 x 100 w valgusallikat, läbimõõt 1,2 m
Disainerite arvates sobib «Pärg» suurematesse elutubadesse, pidulikumatesse ruumidesse, hallidesse.
«Valgustiidee sai alguse konkreetsest tellimusest, selle tulemusel sündis terve seeria samal põhimõttel, aga varieeritud vormiga valgusteid,» ütleb Kalli Sein.

Rõõmsameelne «Giraf»
Autorid Andres Labi,
 Janno Roos
Tootjafirma 4ROOM
«Giraf» on modernse joonega koduinterjööri või kodusesse bürookeskkonda sobiv valgustisari. Valgustil on lihtne dünaamiline metalljalg ja tekstiiliga kaetud lambisirm. «Girafi» sari koosneb kolmest valgustist: põrandalamp, selle väikevend laualamp ja seinalamp. Saadaval on must ja valge valgusti, peagi ka rahvariideseeliku triipu kupliga, tutvustavad disainerid.

«Tubli neli aastat tagasi, valides ühte koduinterjööri valgusteid, olime sunnitud tõdema, et enamik põrandalampe on väga sarnased. Seisavad staatiliselt ühel jalal ja on isegi natuke igavad,» räägivad Labi ja Roos. «Nii tekkis mõte luua valgusti, mis näeks välja dünaamiline ja väljendaks liikuvust. Inspiratsiooni pakkus metsik loodus – valgusti sai oma harkjalgse raami hüppevalmis metsloomalt. Tulemuseks on stiilidega flirtiv mänguline valgustisari, mis oma lihtsa joonega sobib nii modernsesse lofti kui ka romantilisse vanamajja.»

Laastulamp «Pesa»
Autor Jaanus Orgusaar
Tootja Jaanus Orgusaar
«Pesa» on valmistatud kase- või männispooni ribadest, mööbli- ja puidutööstuse valmisjääkidest. Laastud on kokku punutud käsitööna, nagu vanasti korve tehti.
Valgusti loob leebe atmosfääri ja  hubase meeleolu. Lambi põledes joonistuvad vineeritriipude ristumiskohtades   välja geomeetrilised kujud (rombid, kuue tipuga tähed jm), mis muudavad «Pesa» valguse väga muljetavaldavaks.
«See lamp sobib kõikjale, nii kodudesse kui ka avalikesse ruumidesse,» leiab Orgusaar.

Moodne talupojalühter «Antonius»

Autor Tõnis Vellama
Tootja SEOS Valgustus
Laserlõikega vineerist valgusti on inspireeritud talutare küünlajalgadest. Kaheharulise, algselt küünla kandmiseks mõeldud konstruktsiooni sisse on peidetud moodsad, väikeste mõõtmetega efektiivsed kompaktlambid 2 x 11 W.
Pidulikul puhul on võimalik küünlaid lisada. «Vanasti põletati küünlaid ainult erilistel puhkudel,» nendib Tõnis Vellama.

Mitmekülgne «Universal»
Autor Tarmo Luisk
Tootja 4 Room, Keha3
«Minu arvates peaksid «Universali» valgustitel olema kõik olulised omadused, neid peaks olema mugav ja praktiline kasutada,» sõnab Luisk.

Valgusti disain on ülimalt minimalistlik. Kõik üleliigne on eemaldatud. Materjalid on iseloomulikku värvi või siis päris naturaalsed. Kõiki valgusteid saab kasutada ka nn  säästulambiga.

««Universali» perekond on järjekordne verstapost ideaalse ja samas elementaarse  valgusti otsingul. Alles äsja, septembris nõelasilmast tulnud mudelit  luues inspireeris mind eelkõige kõik industriaalne – puhas funktsioon ilma emotsioonita,» kõneleb disainer.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles