Arendaja jättis elanikud külmetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dina Kontšits ja Asko Kikkul saavad oma korteris sooja vaid võimalikult teineteise lähedale hoides.
Dina Kontšits ja Asko Kikkul saavad oma korteris sooja vaid võimalikult teineteise lähedale hoides. Foto: Priit Simson

Lasnamäel istuvad uue kortermaja elanikud külmas, sest Tallinna Küte ei lülita soojust sisse enne, kui korteriühistu on ära maksnud arendajast jäänud ligi 100 000 krooni suuruse võla.



Tallinnas Pallasti 16 asuvasse korrusmajja endale korteri ostnud inimesed ei ole Tallinna Küttele sentigi võlgu, kuid istuvad ikkagi külmas. Nimelt on umbes pooled 60 korterist müümata ning nende soojaarveid ei tasu keegi, kuna maja arendaja Onix Investi suhtes käib pankrotimenetlus.



Majas elav Dina Kontšits ütles, et inimeste mured said alguse sellest, et Onix Invest jäi sadu tuhandeid kroone võlgu hoone haldusfirmale, mistõttu firma loobus maja haldamisest ning elanikel ei jäänud muud üle kui moodustada korteriühistu. See tähendas aga, et korteriomanikud ei saanud enam abi tarbijakaitsest, sest amet juriidiliste isikutega ei tegele. Ka Lasnamäe linnaosavalitsuse ametnikud laiutavad käsi, sest nemad ei saa äriühinguga Tallinna Küte midagi ette võtta.



Pakub maksegraafikut


«Tallinna Küte pakub meile küll maksegraafikut, aga see tähendab, et näiteks kahetoalise korteri omanik peaks kuus täiendavalt 1200 krooni maksma,» selgitas Kontšits. «Praegusel niigi raskel ajal ei ole see kuidagi võimalik. Pealegi maksame me nagunii soojafirmale iga kuu lisaks oma arvele veel 250 krooni, et meil sooja vett välja ei lülitataks.»



Tallinna Küte vastas Postimehe järelepärimisele, et firma peab praegu läbirääkimisi Pallasti 16 korteriühistuga 89 186 krooni suuruse võla kustutamise ja maksegraafiku koostamise üle.



«Ühistul on võimalik pankrotimenetluse kaudu sundida Onix Investi oma kohustusi täitma ning nõuda arvete tasumist,» kinnitas Tallinna Kütte turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Olga Petrova.



Kontšitsi sõnul oli korterite ostu-müügilepingus kirjas, et tühjade korterite soojuse eest maksab Onix Invest ning teeb vajadusel ka garantiiremondi. Firma kohustusi aga ei täida.



Onix Invest on kadunud


Pallasti 16 elanik Asko Kikkul ei ole soojafirma pakutud lahendusega kuidagi päri. Ei tema ega ka teised elanikud lihtsalt ei soovi tasuda Onix Investi võlgasid. Pankrotimenetluse kohta ütles ta, et see on kestnud juba poolteist aastat, kuid siiani ei ole pankrotihaldurit määratud ning seega ei ole kedagi, kes arendajalt tema võlgu sisse nõuaks.



«See on ju ajuvaba, et korteriomanikud ei ole soojuse eest sentigi võlgu, aga peavad ikka külmas istuma ning suurfirmaga sõdima,» ütles Kikkul. «Võlglase Onix Investiga ei suuda aga keegi midagi ette võtta.»



Onix Invest on ehitanud Lasnamäele aadressile Virbi 12 ka ühe 16-korruselise tornmaja, kus samuti on umbes pooled korterid müümata ning elanikud hädas võlgade tasumisega Tallinna Küttele.



Firma pakub endiselt oma kodulehel nii Pallasti kui Virbi tänava maja kortereid müügiks, kuid lehel olevatele telefonidele ei vasta keegi. Krediidiinfo andmetel ei ole Onix Investi enam olemaski, küll võib aga selle omanikud Kalmer Kriisa ja Raoul Juhansoni leida uuest firmast Richtig OÜ, mille aadress ja telefoninumber langevad Onix Investiga kokku.



Richtig on maksudena riigile võlgu 2,3 miljonit krooni. Ka selle firma telefonile ei vasta keegi.



Soojuse eest maksmine


•    Kaugkütteseaduse järgi toimub soojuse üleandmine Tallinna Küttelt tarbijale maja liitumispunktis ehk soojussõlmes.


•    Igal korterelamul on arvesti, mille näidu järgi tasutakse soojaarve.


•    Tallinna Kütte klientideks on korteriühistud, mitte eraldi korterid.


•    Iga korteri soojaarve suurus sõltub ruutmeetrite arvust.


Allikas: Tallinna Küte

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles