Riigi käes on suur hulk mittevajalikku vara

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontrolli hinnangul peaks riik osa oma varast maha müüma.
Riigikontrolli hinnangul peaks riik osa oma varast maha müüma. Foto: Toomas Huik.

Riigikontrolli hinnangul on riigiasutuste käes suur hulk mittevajalikku vara, mille müügi eeltoiminguid tuleks alustada kohe, et olla valmis vara realiseerimiseks siis, kui turul selle järele nõudlus tekib.


Riigikontrolli aruandest selgub, et esialgse hinnangu põhjal ei ole ca 871 hoonet pindalaga 389 000 ruutmeetrit vajalikud või ei ole neid lähemas tulevikus asutustele vaja.



Ka leitakse aruandes, et riigivara haldamise korraldus on halb ja asjatundlikke kinnisvarahaldureid ei ole piisavalt - vaid igal viiendal hoonete haldajal on erialane haridus ja piisav töökogemus.



2008. aastal ulatusid kulutused, mida riigiasutused olid teinud kinnistute, hoonete ja ruumide majandamiseks, üle 1,2 miljardi krooni.



Riigi omandis ja kasutuses on 289 000 ruutmeetrit büroopinda, millel töötab 10 550 täiskohaga töötajat, mis teeb keskmiselt 27,4 ruutmeetrit kasulikku pinda ühe töötaja kohta.



Rahvusvaheline kogemus kinnitab, et büroopinda kasutatakse tõhusalt, kui täiskohaga töötajal ei ole rohkem pinda kui 20 ruutmeetrit.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles