Advokaat: monopolide ohjeldamise seadus ujub Euroopa praktikaga vastuvoolu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kalaus.
Tanel Kalaus. Foto: Raidla Lejins & Norcous

Viimastel päevadel tähelepanu pälvinud nn monopolide ohjeldamise seaduse eelnõu lähtub selle koostajate sõnul muu Euroopa eeskujust ja Euroopa konkurentsiõiguse põhimõtetest. Olemata küll konkreetse eelnõuga lähemalt tutvunud, ei saa ma siiski sellise üldise ja kõlava väitega sugugi nõustuda, kirjutab advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous vandeadvokaat Tanel Kalaus.


Juba aastaid Eesti ja Euroopa Ühenduse konkurentsiõiguse valdkonnas praktiseeriva advokaadina võin kinnitada, et konkurentsiõiguses puudub selline mõiste nagu «põhjendatud kasumi piirmäär», mis eelnõu koostajate sõnul justkui seaks matemaatilise piiri kõigi monopolide või muude turgu valitsevat seisundit omavate ettevõtjate hindadele. Konkurentsiõiguses tuntakse mõistet «ebaõiglaselt kõrge hind», millega seotud analüüsi käigus vaadeldakse küll ka ettevõtja reaalset tulukust, kuid see moodustab analüüsist vaid ühe osa. Konkurentsiõiguses, mille eesmärgiks on konkreetsete isikute kaitse asemel tõhusa konkurentsi kaitse, on matemaatiliste ja kõigi ettevõtjate suhtes ühesugustena kehtivate piiride seadmise asemel eesmärgiks hoida ära sellised hinnad, mis ei vasta toote või teenuse majanduslikule väärtusele.

Eriti kummastava ja n-ö vastuvoolu ujumisena tundub selliste formaalsete piirangute sisseviimine ajal, mil Euroopa konkurentsiõigus liigub tegelikult veelgi enam selles suunas, et turgu valitseva seisundiga seonduvate rikkumiste osas (sh ebaõiglaselt kõrgete hindade analüüsimisel) tuleb arvestada igal juhul konkreetsete asjaolude ja võimalike objektiivsete põhjendustega. Euroopa Komisjoni konkurentsivoliniku Neelie Kroes'i sõnul on see tulevikus Euroopa Ühenduse konkurentsiõiguses selge prioriteet.

Seega ei vasta konkreetsete kasumi piirmäärade või formaalsete kohustuslike valemite kehtestamine kindlasti ei Euroopa Ühenduse konkurentsiõiguse senisele ega ka tulevasele praktikale.

Tarbijate huvide kaitse on tänuväärne eesmärk, kuid selle tagamiseks ei sobi tänapäevases maailmas formaalsed «rusikareeglid». Ka monopolide puhul tuleb igal konkreetsel juhul arvesse võtta valdkonna ja ettevõtjaga seotud konkreetseid asjaolusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles