Euroopa Komisjon plaanib piimakarja kasvatajate toetamist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Euroopa Komisjon tegi piimandussektori stabiliseerimise nimel ettepaneku muudatuste tegemiseks piimandusvaldkonda käsitlevates eeskirjades: üks neist puudutab häireolukorra klausli rakendamise võimalust ja teine riikliku kvoodi arvestamist lisamaksude puhul.


Nagu teatas komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Mariann Fischer Boel, tegi komisjon ettepaneku võtta ka piimandussektoris kasutusele häireolukorra klausel, mida kasutatakse muudes põllumajandusvaldkondades. See võimaldab tulevikus turuhäiretele kiiremini reageerida.

Samuti tegi komisjon ettepaneku muuta riikliku kvoodi arvestamist lisamaksude puhul.. Kui otsustatakse sisse nõuda lisamaks, võib liikmesriik kasutada ülesostetud kvoodile vastavat osa sektori ümberkorraldamiseks.

«Võtame tõsiselt oma kohust aidata piimakarjapidajaid raskes turuolukorras,» ütles volinik Fischer Boel. Ta lisas, et osa tarvitusele võetud meetmeid hakkab juba tulemusi andma ning tänased ettepanekud aitavad kindlasti kaasa piimasektori stabiliseerimisele pikemas perspektiivis.

Euroopa Liidu põllumajandusministrid arutavad komisjoni ettepanekuid 19. oktoobril. Ühtlasi võtab komisjon oktoobri lõpus ametlikult vastu riigiabi eeskirjade muudatused, et võimaldada liikmesriikidel anda kuni 15 000 euro suurust ajutist abi põllumehe kohta enne 2010. aasta lõppu.

Viimaste andmete kohaselt on tõusnud nii kõigi piimatoodete hinnad kui ka tootjatele toorpiima eest makstav tasu. Juulis ja augustis jäi keskmine piima hind Euroopa Liidus hinnanguliselt vahemikku 3 krooni 91 senti kuni 4 krooni seitse senti liiter. Euroopa juhtivate piimatöötlejate hiljutiste andmete põhjal peaks piima tarnehind septembris ja oktoobris veel 15-31 sendi võrra tõusma.

Komisjoni meetmed näevad ette, et käesoleval aastal eraldatakse turumeetmetele kuni 600 miljonit eurot. Samuti lubab komisjon liikmesriikidel põllumajandustootjatele erandkorras välja maksta 70 protsenti otsetoetustest juba alates 16. oktoobrist ehk tavapärasest varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles