Kui praegu peetakse köögitehnoloogia tippsaavutuseks mikrolaineahju, siis tulevikus võib olla midagi hoopis muud.
Tulevikuköögis kasvavad köögiviljad ja mereannid
Visiooni kohaselt on tulevikuköögid nagu biosfäärid, kus saab kasvatada nii värskeid köögivilju kui ka kalu, edastab Daily Mail.
Veel praegu võib see ulmena tunduda, kuid juba praegu tehakse katseid, kus köökides kasvatatakse värskeid saadusi.
Üheks selliseks on firma Philipsi The Biosphere Home Farm, kus saab kasvatada nii kalu, juurvilju, maitsetaimi kui ka mereadru.
Selle looja John Lewise kinnitusel aitab see säilitada söögiainete kvaliteeti kui ka hoida kokku energiat ja vett. Ka on hakatud arendama nõudepesumasinaid ja pesumasinaid, mis puhastavad helilainetega.
Välja on käidud uuelaadse külmutuskapi idee, mis pakub välja retsepte seal olevate toiduainete põhjal ning mis korjab halvaks läinud toidud kokku.
Kuid kõige innovaatilisemaks peetakse siiski köögiosa, mis varustab värskete toiduainetega kogu aasta jooksul.
Seal kasvatatavad taimed toodavad hapnikku, mida saab kasutada akvaariumis kalade tarbeks.
Akvaariumit hoitakse puhtana merekarpide abil, mis samuti toiduks sobivad.
Ka elamise muud osad võivad ökoloogilised olla. Näiteks vett dušši võtmiseks ja WC jaoks võiks saada puhastatud jääkveest.
Asjatundjate hinnangul hakkavad inimeste tarbimisharjumused järjest keskkonnasõbralikumaks muutuma ning suund on energia minimaalsele kasutamisele.
Ka on suund sellele, et majapidamismasinad peaksid kauem vastu, minimaalselt kümme aastat.
Fotot vaata siit.