Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Prantslased ostavad Eesti suurimad ehituspoed

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ehituse ABC pood Pärnus.
Ehituse ABC pood Pärnus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti suurima ehitusmaterjalikaupluste keti Ehituse ABC omanikud peavad rahvusvahelise suurkorporatsiooniga Saint Gobain läbirääkimisi poeketi mahamüümiseks.

Ketti pidava ASi Famar-Desi nõukogu esimees Leho Kivima kinnitas eellepingu sõlmimist ühe ostuhuvilisega, kuid ei soostunud sellest täpsemalt rääkima. «Me ei saa ostja nime avaldada, tegemist on börsifirmaga ja nad teatavad tehingust õigel ajal ise,» märkis ta.

Postimehe andmeil on mitme ostuhuvilise seast läbirääkimisteni jõutud just rahvusvahelise kontserniga Saint Gobain, kes lisaks ehitusmaterjalide tootmisele ja müügile tegeleb klaasitootmise, pakendite ja muude materjalidega.

Famar-Desi Grupi omanikud on AS Desintegraator ja AS Famar-Kauba. Neist viimase taga on ettevõtjad Igor Prokopets, Mihhail Ležnin, Valeri Gridnev ja Dmitri Drajev. Desintegraatori aktsionärideks on ASi Hindes kaudu kuus eraisikut ja AS EKE Invest.

Suuri muutusi ei oota

Ehituse ABC kauplusteketti pidava AS Famar-Desi omanike soov firmat müüa pole ehitusmaterjalide turul saladus, konkurendid on seesuguseid sahinaid kuulnud juba kevadest saati.

Soome kapitalile kuuluva K-Rautakesko juhi Alo Ivaski sõnul ei näe konkurendid Ehituse ABC rahvusvahelise suurkontserni kätte minekus põhjust muretsemiseks.

«Kõiki arenguid tuleb muidugi huviga jälgida, kindlasti hakkab omanikuvahetusega Ehituse ABCs ka midagi muutuma, aga muretsemiseks põhjust pole,» sõnas ta. «Turul on kolm suurimat ketti paigas ja kindlasti ei hakka Ehituse ABC kohe oma kauplusi mujale tõstma, olemasolev kett on piisavalt suur ja lai.»

Endise Ehitus Service’i, nüüdse Bauhofi kaupluseketi juhataja Mart Vau nõustus Ivaskiga, öeldes, et radikaalsete muutuste ootamine oleks tõenäoliselt asjatu. «Kui on kindel, et poekett Saint Gobainile maha müüakse, ei oska ma seda ei heaks ega halvaks pidada,» tõdes Vau. «Nad ostavad kindlasti hea ettevõtte.»

Müüdav kaup

13 aastat tegutsenud ning Eestis 14 ja naaberriikides kolme ehitusmaterjalide kauplust pidava firma müümise põhjustest Kivima esialgu rääkida ei soovinud. «Kõik on ostetav ja müüdav,» märkis ta vaid.

Ivask nentis, et suure firma pidamine on võrreldav töökoha pidamisega. «Kui oled ühte asja pikalt teinud, siis hakatakse lõpuks ikka uusi väljakutseid otsima,» sõnas ta. «Iseäranis siis, kui omanikud on ühtaegu ka tegevjuhtkonna rollis nagu Ehituse ABC puhul.»

Kauplusteketi võimaliku hinna üle ei soovinud kumbki konkurent spekuleerida.

AS Famar-Desi kuulub Famar-Desi Gruppi, kuhu kuuluvad ka Lätis kahte ja Peterburis üht ehituskauplust pidavad tütarfirmad.

Saint-Gobain on Prantsusmaalt juhitav rahvusvaheline korporatsioon, mis tegutseb ligi poolesajas riigis ja annab tööd enam kui 170 000 töötajale. Ettevõtte algus ulatub aastasse 1665, kui see asutati Prantsusmaal Versailles’i lossi peeglisaali ehitamiseks.

Omanikevahetus

• Saint-Gobain on Eestis seni esindatud viie tütarfirmaga: AS Vennad-Dahl, AS Autover Autoklaas, AS Baltiklaas, AS Saint-Gobain Isover Eesti ning AS Saint-Gobain Sekurit Eesti.

• Ehituse ABC peremees AS Famar-Desi Grupp teenis mullu ligi miljardikroonise käibe juures 73 miljonit krooni puhaskasumit.

Tagasi üles