Ametiühingud: töötuskindlustusmakse määraks töötajatele 2 protsenti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga.
Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits

Eesti Ametiühingute Keskliidu hinnangul on töötuskindlustusmakse töötaja palgas 2,8 protsendini tõstmine vastuolus põhiseadusega. Järgmise aasta maksemääraks pakub ametiühing 2 protsenti.


Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) tegi õiguskantslerile ettepaneku algatada töötuskindlustusmakse tõstmise määruse kohta põhiseaduslikkuse järelevalvemenetlus.

EAKLi teatel on töötuskindlustusmakse tõstmine aasta keskel võimalik üksnes erandkorras ning ainult juhul, kui tekib vajadus võtta kasutusele
töötukassa reservkapital. EAKLi kinnitusel puudus töötajate kindlustusmakse tõstmiseks alus, sest valitsuse algatatud ja riigikogus 18. juunil heaks kiidetud töötuskindlustuse seaduse muudatused vähendasid tunduvalt töötukassa kohustusi kindlustushüvitiste maksmisel töötutele ning reservkapital jäi puutumatuks.

«Töötukassa prognoos ütles juba suvel, et tollal kehtinud töötajate 2-protsendiline kindlustus¬makse on piisav ja seda tõsta pole põhjust,» ütles EAKLi esimees Harri Taliga. «Tänaseks on selge, et see hinnang oli täiesti õige.»

Töötajate kindlustusmakse tõstmisega rikkus valitsus ka töötuskindlustuse kui sundkindlustuse eesmärki ja võttis tänavu teisel poolaastal töötajate taskust alusetult 300 miljonit krooni. Töötuskindlustuse reserve suurendati selleks, et parandada valitsuse
üldist eelarvepositsiooni.

Varjatud maksutõus on seda ebaõiglasem, et puudutab vaid tavalisi palgasaajaid ja ei hõlma ministreid, riigikogu liikmeid, firmajuhte ja teisi kõrgepalgalisi. EAKL mõistab hukka valitsuse kahepalgelise käitumise, kes sõnades propageerib solidaarsust, kuid püüab majanduskriisi tagajärjed veeretada töötajate õlgadele.

EAKLi juhatus otsustas 6. oktoobril teha töötukassale ettepaneku kehtestada 2010. aastal töötajate kindlustusmakse määraks 2 protsenti töötasust.
Arvestuste kohaselt võimaldab see lisaks töötushüvitiste maksmisele suurendada järgmisel aastal ka töötukassa reserve vähemalt 400 miljoni krooni võrra.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles