Lapstööjõu kasutamist kahtlustav Marimekko katkestas äri Kreenholmiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuvilla korjamine Kesk-Aasias.
Puuvilla korjamine Kesk-Aasias. Foto: AP / Scanpix

Soome firma Marimekko teatas täna, et katkestab Kreenholmi tehaselt puuvillasest riidest toodete ostu, sest puuvill võib olla Usbekistanis korjatud laste abiga.

Nädalavahetusel näitas Rootsi televisioon SVT dokumentaalfilmi Usbekistanist, kus on tavaline, et saagikorjamise ajaks katkestavad lapsed kooliskäimise ja löövad puuvilla korjamises kaasa, vahendas Helsingin Sanomat.

Filmitegijate teatel kasutab laste tööjõuga korjatud puuvilla oma toodetes Rootsi moekontsern H&M. Kuid filmis mainiti ka ära rootslaste omanduses olev Kreenholm.

Marimekko otsustas täna, et katkestab lepingu Kreenholmiga, kuniks kasutatava puuvilla läte selgub. Kreenholmis tehakse Marimekkole allhankena muu hulgas pajalappe ja rätikuid.

«Me veel ei tea, kas neis kasutatakse Usbekistani puuvilla. Puuvilla tootjat on üldiselt üsna raske välja selgitada, sest eri sorte segatakse omavahel. Kuid kõigis meie allhankijalepingutes on kirjas, et inimõigusi tuleb täita,» teatas Marimekko.

Tagasi üles